Madrid

El jutge Baltasar Garzón decreta la suspensió d'activitats per ANV i EHAK

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha decretat la suspensió per tres anys de les activitats d'Acció Nacionalista Basca i del Partit Comunista de les Terres Basques. Cap de les dues formacions podrà presentar candidatura a les eleccions generals del pròxim 9 de març. Els regidors i diputats dels dos partits, però, mantindran els seus càrrecs a Ajuntaments i al Parlament basc, ja que el magistrat diu en les seves resolucions que "la suspensió no afecta les activitats que com a persones individuals i titulars exclusius dels corresponents escons puguin ostentar persones integrades en les dues formacions".

Actualitzat
Els dos partits que representaven l'esquerra abertzale s'han quedat sense possibilitats de concórrer a les eleccions generals. La suspensió de tres anys ampliable a cinc dictada per Baltasar Garzón els ho impedeix, però també s'han decretat d'altres mesures, com la clausura de les seus locals, establiments i qualsevol altre centre d'ANV i EHAK. Se'ls bloquegen els comptes i tindran prohibit rebre qualsevol ajuda econòmica. També les seves pàgines web quedaran clausurades i tenen prohibit convocar manifestacions i actes de propaganda.

Membres d'Acció Nacionalista Basca compareixeran aquesta tarda a Sant Sebastià per analitzar la decisió del jutge de l'Audiència Nacional. Les mateixes fonts han indicat que la compareixença serà massiva i no han volgut avançar cap opinió sobre la decisió adoptada per Garzón.

Minuts després de conèixer la decisió de Garzón, el Partit Comunista de les Terres Basques ha decidit retirar una moció que s'havia de votar en el ple del Parlament basc. La iniciativa proposava a la cambra que expressés la seva "preocupació i inquietud" per la situació generada, i que sol·licités al govern espanyol que retirés la demanda que possibilita la il·legalització tant de la seva formació com la d'Acció Nacionalista Basca. La portaveu d'EHAK al Parlament, Nekane Erauskin, ha explicat que retirava la iniciativa perquè "Madrid té ja presa la decisió", i per no permetre que els grups que diuen que s'oposen a la llei de partits li donin suport i després "no facin res" en contra de les il·legalitzacions.

D'altra banda, la sala 61 del Tribunal Suprem ha celebrat la vista per escoltar les al·legacions dels advocats del Partit Comunista de les Terres Basques, Kepa Landa i Ione Goiricelaia, contra les demandes d'il·legalització presentades tant per la fiscalia com per l'Advocacia de l'Estat. Precisament aquest últim organisme ha demanat durant la sessió que a part de suspendre les activitats de la formació se suspengui també l'activitat del grup parlamentari a la cambra basca. L'Advocacia de l'Estat entén que aquest grup també és un "instrument útil per influir, utilitzant el terror, en la conformació de l'opinió pública" i, per tant, entén la seva suspensió com una conseqüència lògica i obligada.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut