Palma

El judici pel "cas Nóos" començarà l'11 de gener

La infanta Cristina, Iñaki Urdangarin i setze acusats més seran jutjats per diferents delictes

RedaccióActualitzat

Ja hi ha data per al judici del "cas Nóos". Serà l'11 de gener. La infanta Cristina, el seu marit, Iñaki Urdangarin, i setze acusats més s'asseuran al banc dels acusats. Hi declararan més de 350 testimonis. La infanta Cristina la jutjaran per dos delictes de frau fiscal.

L'Audiència de Palma ha rebutjat la petició de la infanta perquè li apliqués l'anomenada "doctrina Botín" abans de la celebració de la vista, per evitar que la jutgessin. Aquesta doctrina impedeix jutjar una persona si únicament l'acusa qui exerceix l'acció popular -en aquest cas, Manos Limpias-, i no la Fiscalia o el perjudicat pel delicte comès. Però el tribunal ho ha desestimat i s'ha limitat a comunicar en una providència que aquesta qüestió la resoldrà durant la fase prèvia del judici.

L'Audiència de Palma jutjarà la presumpta trama muntada per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, que van percebre uns 3,5 milions d'euros de les administracions valencianes, 2,5 milions del govern balear i 114.000 euros en donacions simulades de l'Ajuntament de Madrid.

Es jutjaran els presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, frau a l'administració, tràfic d'influències, estafa, falsedat documental per particulars, falsedat en document públic per funcionari, falsedat en document mercantil, delictes contra la hisenda pública i blanqueig de diners. Les fiances de responsabilitat civil i pecuniària sol·licitades per als acusats superen els 60 milions d'euros. La fiscalia sol·licita 19 anys de presó per a Iñaki Urdangarin i 16 i mig per a Diego Torres.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut