A la dreta, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena (Arxiu)
Madrid

El judici del procés investigarà els tuits del cap de la Guàrdia Civil autor dels atestats

RedaccióActualitzat

El 2 de novembre, les fiscalies de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem han de fer públics els escrits de l'acusació contra els imputats en el judici als líders independentistes catalans. Una acusació que es basa en els informes de la Guàrdia Civil signats pel tinent coronel Daniel Baena, responsable de la policia judicial a Catalunya.

La imparcialitat del tinent coronel de la Guàrdia Civil que firma els informes que té el Suprem sobre els líders sobiranistes es perfila com a qüestió clau del judici.

La defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva havia demanat informes informàtics que demostrin o refutin que Daniel Baena, el tinent coronel en qüestió, carregava contra els polítics catalans i contra mossos amagat darrere un fals compte de Twitter (@nmaquiavelo1984). El Suprem ha decidit que aquesta qüestió s'estudiï durant el judici. 

De confirmar-se que es tracta de la mateixa persona, Daniel Baena, els informes en què es basen les acusacions de rebel·lió i malversació quedarien qüestionats i les defenses podrien arribar a demanar la nul·litat del procés.

Segons el diari Público, el tinent coronel Baena, cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, s'ocultava a la xarxa sota el pseudònim de "Tácito" en l'usuari @nmaquiavelo1984. I sota aquesta identitat en un perfil anònim a Twitter hauria increpat i hauria expressat opinions polítiques sobre líders independentistes i també periodistes.

Ara, la interlocutòria del Suprem dictada pel president de la Sala Penal, Manuel Marchena com a ponent, i els altres quatre magistrats de la sala segona, recull el resum de diligències solicitades per les defenses i que encara s'han de fer.

Entre aquestes diligències hi destaca la de descobrir la identitat secreta que s'amaga a Twitter sota l'usuari @nmaquiavelo1984 i sota l'usuari @JDanielBaena.

 

 

La interlocutòria també especifica que s'han d'identificar les IP, els punts de connexió des d'on es van enviar una sèrie de tuits de l'usuari @nmaquiavelo1984 com ara aquests:

 

La interlocutòria, sota l'epigrafe "Imparcialitat dels investigadors", s'interesa per la pràctica de diverses diligències.

En primer lloc demana que a Twitter Spain S.L que remeti la certificació de les dades personals que constin a l'empresa de l'usuari de les dues comptes (@nmaquiavelo1984 i @JDanielBaena) que inclogui la creació dels dos comptes i les IP de connexió. També els demana que certifiquin si els dos comptes "se seguien" entre ells.

El Suprem també demana que sigui l'Ertzaintza qui s'encarregui d'investigar les dades de localització de l'equip o terminal que es va fer servir per a l'emissió dels citats tuits i la línia telefònica o connexió de dades que es va utilitzar. Es demana que s'identifiqui el titular de la línia i que es faciliti qualsevol dada associada al contracte.

La interlocutòria especifica que d'aquestes diligències s'hauria d'encarregar l'Ertzaintza (no la Guàrdia Civil, ni la Policia Nacional, ni els Mossos d'Esquadra) però evitant "en tot cas qualsevol conflicte d'interessos derivat de la posició que ostenti, respecte de la investigació, el cos o força [de seguretat] esmentat".

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésGuàrdia CivilGovern empresonatPablo LlarenaRebel·lióSedicióMalversació
Anar al contingut