Barcelona

El judici del 9-N provoca retrets contundents entre govern i oposició al Parlament

Puigdemont ha intervingut en la sessió de control, fora de l'ordre del dia, i ha assegurat que "la democràcia espanyola està emmalaltint" jutjant Mas, Ortega i Rigau

RedaccióActualitzat

El judici del 9-N ha arribat al Parlament. Coincidint amb la tercera sessió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el president Carles Puigdemont ha intervingut en el ple del Parlament, fora de l'ordre del dia, per afirmar que el judici és una farsa i que la democràcia espanyola està emmalaltint tenint en compte que es jutja Mas, Ortega i Rigau per haver posat posar les urnes el 9 de novembre del 2014.

Puigdemont: "La democràcia espanyola està emmalaltint"

Puigdemont ha afegit que l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega són culpables d'haver cregut en les institucions democràtiques.

"Mas, Ortega i Rigau són culpables d'haver cregut en el Parlament. I d'haver cregut en la idea que, en democràcia, el primer que cal atendre i escoltar són els ciutadans que la fan possible. Sense ells hi pot haver govern, hi pot haver legalitat, hi pot haver tribunals, però no hi ha democràcia ni hi ha llibertat."

El president ha denunciat que la democràcia espanyola està perdent l'essència i la seva raó de ser.

"La democràcia espanyola té un problema estructural que la va deteriorant. Ha emmalaltit, i ja ve de lluny."


Crítiques de l'oposició

Des de l'oposició, Ciutadans i el PP han atacat la política de confrontació del govern, que es contradiu, diuen, amb l'estratègia dels acusats pel 9-N, que neguen la desobediència. La portaveu de C's i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha remarcat que el PDeCAT i ERC són més moderats en el judici que al Parlament:

"Se li passarà el mandat i no ha parlat d'una altra cosa que no sigui el 9-N. No parla vostè d'altres judicis de corrupció. Parla només d'aquest. I li dic més, els veig molt més valents parlant al Parlament que el que fan després els seus companys davant el jutge. Aquí moltes vegades treuen pit dient que van desobeir perquè el Tribunal Constitucional no és competent i després, davant del jutge, 'bé, jo no ho sabia, van ser els voluntaris, l'ordre no em va arribar correctament...'"

Arrimadas ha reclamat que hi hagi eleccions aquest any "perquè hi torni a haver un govern a Catalunya que pensi en els catalans, que pensi a aixecar Catalunya i no a separar-nos de la resta d'Espanya i de la Unió Europea".

Xavier García Albiol, del PP, ha fet aquesta reflexió sobre qui es persegueix a l'estat espanyol:

"A Espanya no es persegueix ningú pel fet de posar urnes o per idees. A Espanya qui es jutja és aquells polítics que actuïn al marge de la llei, aquells polítics, com vostè i com els seus companys de govern, que es creuen que estan per sobre del bé i del mal."

Albiol també ha acusat Puigdemont d'apel·lar al diàleg quan "el que li agrada és el monòleg".

El PSC i Catalunya Sí que es Pot creuen que el judici no s'hauria d'haver fet i parlen de fracàs de la política. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha afirmat que el judici "és un espectacle no desitjat, sense precedents, inútil des del punt de vista de la solució del conflicte". Però ha avisat al govern que, si el que fa "no és legal, no és democràtic":

"Deia el president amb tota la raó 'no hi ha precedents a altres països d'Europa', però és que tampoc hi ha gaires en què els governs desatenguin les resolucions, sentències o indicacions dels seus respectius Tribunals Constitucionals"

Per la seva banda, Lluís Rabell ha pronosticat que, malgrat que l'executiu "s'infla a parlar de desobediència", al final és possible que a qui desobeeixi sigui al Parlament per incomplir les esmenes pressupostàries: "O es desobeeix o no es desobeeix", ha afirmat.

"Alguns hem desobeït i, quan desobeeixes, acceptes les conseqüències de la desobediència. Quan hem anat a aturar desnonaments, acceptàvem que governs com el de Convergència a l'època ens fotessin un joc de garrotades de tant en tant."

Aquest darrer comentari li ha valgut la rèplica de la cupaire Anna Gabriel, que ha fet referència a "les garrotades" de quan "Iniciativa ostentava la conselleria d'Interior".

Rigau, absent

La diputada Irene Rigau no ha assistit al ple perquè compareix com a acusada al judici. Una urna ocupa la taula del seu escó al Parlament:

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut