Madrid

El judici a Garzón per investigar els crims del franquisme afronta la recta final

El judici al magistrat Baltasar Garzón, acusat de prevaricació pel fet d'haver intentat investigar els crims del franquisme, encara la recta final amb nous testimonis de familiars de desapareguts i de representants de les associacions de la memòria històrica. Una dona, l'Olga, membre del col·lectiu de la memòria històrica de Navarra, ha dit que van anar a l'Audiència Nacional perquè "tothom ha mirat cap a una altra banda" durant 75 anys.

RedaccióActualitzat
Poc després de les 10 del matí s'ha reprès el judici al magistrat suspès de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, acusat de prevaricació pel sindicat d'ultradreta Manos Limpias pel fet d'haver intentat investigar els crims del franquisme.

Al Suprem es tornen a sentir aquest matí testimonis de familiars de desapareguts durant la dictadura i també representants d'associacions per la recuperació de la memòria històrica. En la represa de la vista, Olga Alcega, presidenta de l'Associació de Familiars d'Afusellats i Desapareguts de Navarra, ha explicat que van presentar denúncia a l'Audiència Nacional perquè "tothom ha mirat cap a una altra banda" durant 75 anys. I ha afegit: "L'administració ha mirat cap a una altra banda, la societat perquè no se li ha explicat la veritat i la justícia perquè mai li ha interessat.".

També ha declarat aquest dilluns Rafael Espino, president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica d'Aguilar de la Frontera, a Còrdova, i Manuel Perona, president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, que ha investigat la desaparició de 1.900 catalans. El darrer a explicar-se davant el jutge ha estat un membre d'una associació de Valladolid i fill d'un desaparegut del franquisme.

Testimonis d'aquest tipus, que ja es van sentir la setmana passada, se senten per primera vegada a Espanya en seu judicial. En anteriors sessions del judici, familiars de víctimes del franquisme van explicar que van acudir a l'Audiència Nacional per "justícia" perquè cap tribunal ni ajuntament no va fer cas de les seves gestions.

Es preveu que entre aquest dilluns i dimarts declarin els darrers testimonis i que el judici quedi vist per a sentència aquesta setmana.

"The New York Times" defensa el magistrat

El jutge va defensar la seva actuació. Considera que no va violar la llei d'amnistia i que les investigacions de crims contra la humanitat s'emparen en la legislació internacional.

Precisament aquest diumenge el diari "The New York Times" va defensar el jutge en el seu editorial. El rotatiu considera que el judici contra Garzón al Tribunal Suprem és, literalment, un "eco pertorbador del franquisme" i que el magistrat hauria de ser absolt.

A més de la causa que ara es jutja al Tribunal Suprem, el magistat en té obertes dues més. En una d'aquestes se l'acusa de prevaricació pel fet d'haver ordenat intervenir les converses a la presó entre els principals caps de la trama Gürtel i els seus advocats. A més a més, en la tercera causa se l'acusa de suborn impropi pel finançament d'uns cursos que va fer a Nova York.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut