Alacant

El jove que hauria matat l'exparella a Alacant va ser rebutjat per la víctima en un programa de televisió

L'home que hauria matat la seva exparella a Alacant va ser rebutjat per la víctima al programa de televisió "El diario de Patricia", d'Antena 3. La dona, que va morir dilluns com a conseqüència de les ferides d'arma blanca que el seu agressor li va fer al portal del seu domicili, es va negar a donar-li una segona oportunitat després dels maltractaments rebuts. Diverses jutges s'han queixat que la dona no sabés que se'l trobaria al plató. Des del programa ho han confirmat, però també han dit que la víctima, en un qüestionari previ a l'aparició televisiva, va negar haver estat maltractada.

Actualitzat
Segons van informar fonts d'"El diario de Patricia", dimecres, l'agressor i la víctima havien anat a la televisió per participar en el programa. Aleshores, ell li va demanar, agenollant-se davant d'ella, que es casés amb ell. Ella va respondre taxativament que no i la presentadora, Patricia Gaztañaga, va oferir a la dona marxar si se sentia incòmoda. Ella ho va refusar i es va donar per conclosa la seva participació en el programa, del qual van marxar junts.

El fet que és que la víctima no sabia que es trobaria l'exparella al plató i va anar al programa convençuda que algú li demanaria perdó per un afer econòmic.

La dona, de 30 anys, d'origen rus i mare d'un nen de 2 anys, havia trencat feia un mes la relació amb el seu company a causa dels matractaments. Pocs dies després d'aparèixer a televisió, diumenge, la dona va ser apunyalada diverses vegades a l'entrada del seu domicili i va acabar morint aquest dilluns a l'Hospital General Universitari d'Alacant a causa de les ferides sofertes.  

Segons s'ha pogut saber després, la dona havia denunciat l'agressor, però havia renunciat a una ordre de protecció contra el presumpte homicida, que havia estat condemnat per maltractament sense lesió a onze mesos de presó i dos anys d'allunyament, tot i que la sentència encara no era ferma, perquè no se li havia comunicat.

Queixes judicials, l'empresa ho reconeix

El cas no ha deixat indiferent la fiscal de la sala delegada contra la violència sobre la dona, María Soledad Cazorla Prieto, que en declaracions a RNE ha considerat "grotesc i trist" que la dona anés al programa "sense saber de què es tractava ni a qui s'enfrontava". Cazorla ha qualificat "d'espectacle de falta d'ètica i de moral" el programa.

D'altra banda, Montserrat Comas, presidenta de l'Observatori de la Dona del Consell General del Poder Judicial, ha advertit que "El diario de Patricia" podria incórrer en una "responsabilitat civil per danys en el dret d'imatge i d'honor de les persones". Comas ha deixat clar que "no hi ha cap tipus de responsabilitat directa o indirecta del programa ni de la cadena en el crim", però ha afegit que "si es confirma que no hi havia el consentiment de la dona" assassinada, si desconeixia el contingut del programa, podria haver-hi responsabilitat civil. 

La productora, Boomerang, ha admès que la dona no sabia que veuria l'exmarit, però s'ha defensat dient que va haver de passar un qüestionari previ al programa en què va negar haver estat mai maltractada.

En un altre ordre de coses, l'associació Teleespectadors Associats de Catalunya (TAC) ha demanat a Antena 3 que retiri de la graella el programa i ha considerat "digne d'estudi el fet que una cadena tingui com a convidat un maltractador, amb una ordre d'allunyament a l'esquena, i a sobre li doni espai i temps per declarar-se a la jove, que va anar al programa enganyada".

El precedent

Aquest cas té, almenys, un precedent. L'any 1997 una altra dona, Ana Orantes, va morir cremada dies després de denunciar, també en un programa de televisió, que el seu marit la maltractava. La justícia ha enviat l'home a la presó, incomunicat i sense fiança.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut