Tòquio

El Japó recorda les víctimes del terratrèmol amb 300.000 persones que encara no poden tornar a casa

El gong ha sonat a les 6.46 del matí hora catalana, les 14.46 al Japó. El país s'ha sumit en un silenci angoixant que ha recordat les víctimes del terratrèmol i el tsunami de l'11 de març del 2011, ara fa un any. Aquest moment i el de l'onada del tsunami, a les 7.19, s'han reviscut a tot el país, especialment a les zones devastades per la catàstrofe. Un acte solemne, presidit per l'emperador a Tòquio, ha donat el tret de sortida a una jornada de dol i homenatge a les víctimes del passat i del present. Del passat: 16.000 morts i 3.000 desapareguts. Del present: 300.000 persones que encara no poden tornar a casa. Hi ha 160.000 japonesos que no saben si mai podran tornar al lloc on van viure.

RedaccióActualitzat
El Japó commemora el primer aniversari del terratrèmol que va devastar el nord-est del país i va provocar el desastre nuclear de Fukushima. La cerimònia presidida per l'emperador Akihito, a Tòquio, ha obert els actes de record. El moment exacte del terratrèmol, s'ha reviscut amb un minut de silenci en homenatge als milers de víctimes, que només s'ha trencat amb el so de sirenes i campanes arreu del país.

La contenció i el dol marquen aquest 11 de març. Als pobles afectats, el dia ha començat amb les imatges del progrés que hi ha hagut en la reconstrucció -s'han refet carreteres i s'ahn aixecat cases noves-, però amb la sensació que encara hi ha moltíssima feina per fer.

Les xifres de la catàstrofe

Arran del desastre van morir 15.854 persones i 3.167 continuen desaparegudes. Actualment, encara hi ha 300.000 desplaçats, dels quals 160.000 no saben si podran tornar mai a casa seva, pel perill de contaminació radioactiva. Aquestes són les xifres oficials d'un desastre de magnituds difícilment imaginables:

- Menors orfes: més de 1.500, segons diverses ONG.
- Evacuats que han tornat a casa en els últims dotze mesos: uns 135.000.

Les dades de la reconstrucció
- Runa retirada: 15,4 milions de tones.
- Runa que queda per retirar: 6,6 milions de tones.
- Pressupostos per a la reconstrucció: se n'han fet quatre, per valor de 190.000 milions d'euros.
- Donacions gestionades per les ONG: uns 3.190 milions d'euros.

Conseqüències nuclears
- Indemnitzacions estimades de l'elèctrica TEPCO als afectats: uns 15.700 milions d'euros fins al març.
- Països que mantenen restriccions a la importació d'aliments del Japó: 47
- Reactors nuclears paralitzats al país: 52 de 54
- Empreses en fallida a causa del desastre del març: 644.

Nuclears no?

La tragèdia va fer obrir els ulls als japonesos sobre els perills de l'energia nuclear. Els experts calculen que la contaminació radioactiva a l'àrea de Fukushima persistirà durant dècades. Les feines de reconstrucció de les zones afectades pel tsunami van molt lentes i hi ha milers de desplaçats que no han pogut tornar a casa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut