Tòquio

El Japó prepara un pla de reconstrucció amb un cost de 200.000 milions d'euros

El govern japonès i el banc nacional ja tenen a punt els detalls d'un pla gegantí de reconstrucció. Mentre els terratrèmols encara sacsegen el país i les alarmes de tsunami susciten nous temors, polítics i economistes acaben el pla i encarreguen a una comissió d'experts les propostes finals. El Japó vol aixecar el cap i ja saben què costarà: temps i 200.000 milions d'euros.

Actualitzat
Una primera partida, de 33.000 milions, servirà per començar el desenrunament de 600 quilòmetres de costa. Aquest primer paquet d'ajudes també servirà per normalitzar la vida dels refugiats i per construir uns 70.000 habitatges. Es tracta, per tant, de mesures d'urgència.

L'economia local es troba en risc sever de col·lapse i petites i mitjanes empreses, a més de grans corporacions, malden per recuperar l'activitat i participar de nou en els fluxos comercials. A més de la destrucció de plantes industrials, hi ha dificultats per recuperar el nivell de consum energètic i això ha quedat agreujat per la situació de la central nuclear de Fukushima.

Per si tot això no fos prou, el govern ha d'iniciar controls de radiació als ports japonesos per garantir que els productes exportables no topin amb impediments quan arribin a la seva destinació.

Consell d'experts

Per completar aquest pla de reconstrucció, el govern ha creat un consell d'experts, que inclou professors d'universitat, empresaris i arquitectes, els quals al juny presentaran les seves propostes. Hauran d'aportar idees que tenen a veure amb urbanisme però també amb ocupació, ja que el risc en aquest terreny és ara molt elevat.

Tota aquesta despesa haurà de fer-se sense emetre nou deute, de manera que caldrà canviar diverses partides de despeses dels pressupostos públics. La contribució a les pensions podria quedar-ne afectada i el govern haurà de reformular unes quantes polítiques de les que proposava el Partit Democràtic de l'actual primer ministre, Naoto Kan.

El desastre va arribar al Japó quan l'economia començava a repuntar després de molts anys d'estancament. El país lluitava amb duresa contra un deute públic feixuc que dobla el valor del producte interior brut (PIB). El banc del Japó ha aprovat un programa de préstecs d'emergència amb un interès molt baix.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut