Corea del nord

El Japó i Corea del Sud alerten que hi ha indicis que el règim de Pyongyang està preparant un segon assaig nuclear

Els governs del Japó i de Corea del Sud han alertat de la possibilitat que el règim de Pyongyang estigui preparant un segon assaig nuclear. El ministre d'Afers Estrangers japonès, Taro Aso, ha assegurat que ha rebut informació d'una sèrie de moviments sospitosos de Pyongyang encaminats a una segona prova. Corea del Sud ha afirmat, per la seva banda, que en té indicis i ara els analitza amb cautela. La informació l'han difosa abans dues televisions dels Estats Units. Aquests mitjans citen fonts de la intel·ligència nord-americana, que, per mitjà de satèl·lits, hauria detectat moviment a la zona on Corea del Nord va fer la primera prova.

Actualitzat

Els executius del Japó i de Corea del Sud han alertat de la possibilitat que el règim de Pyongyang estigui preparant un segon assaig nuclear i estan analitzant la informació rebuda amb deteniment.

Segons dues cadenes de televisió nord-americana, que citen fonts de la intel·ligència nord-americana, s'hauria detectat moviment a la zona on Corea del Nord va fer la primera prova el passat 9 d'octubre i, per tant, Corea podria estar preparant un segon assaig nuclear. En concret, satèl·lits espies nord-americans, segons han dit, han detectat moviments sospitosos de vehicles i persones a la zona.

Les sospites arriben el mateix dia que la CIA ha confirmat que aquell primer assaig va ser de tipus nuclear. Tot i això, les mostres d'aire analitzades indiquen que es va tractar d'una prova menor: una bomba amb una potència equivalent a unes mil tones de dinamita. Davant aquesta confirmació, el govern de George Bush vol garantir el compliment de les sancions contra el règim de Kim Jong Il. Aquest és l'objectiu del viatge que la cap de la diplomàcia nord-americana, Condoleezza Rice, comença pel continent asiàtic, on anirà a Tòquio, Seül i Pequín.

Mentrestant, continua l'ofensiva diplomàtica per detenir els aspiracions atòmiques de Corea del Nord. El secretari adjunt nord-americà i principal negociador nuclear, Christopher Hill, s'ha reunit a Tòquio amb l'enviat japonès a les negociacions a sis bandes, Kenichiro Sasae. Avui està previst que Hill viatgi fins a Seül, on ha de reprendre els contactes sobre la crisi nuclear.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut