Tòquio

El Japó descobreix una fuga d'aigua radioactiva que s'escapa al mar des del reactor nuclear número 2 de Fukushima

Operadors del reactor nuclear danyat pel terratrèmol del Japó han dit, aquest dissabte, que s'havia trobat un escapament d'aigua radioactiva al mar per un forat esquerdat del reactor número 2 de Fukushima. Funcionaris de la Companyia d'Energia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) han comunicat que és possible que l'esquerda fos la font de contaminació recent de radiació en el mar de la costa nord-est. Els nivells de radioactivitat d'aquesta fuga superen els 1.000 milisieverts per hora.

Actualitzat
Hidehiko Nishiyama, el portaveu de l'Agència Nuclear i Industrial de Seguretat, ha dit en una roda de premsa que TEPCO té la intenció d'abocar formigó al forat per segellar l'esquerda. "En aquests moments, estem agafant mostres d'aigua del forat i pròximes al reactor per fer l'anàlisi. No podem pronunciar-nos amb tota seguretat fins que en sapiguem els resultats", ha dit amb prudència.

Ara bé, segons les primeres informacions el líquid es filtra a través d'una esquerda d'uns 20 centímetres en el mur d'una fosa pròxima al reactor.

El primer ministre japonès visita una de les zones devastades

Per la seva banda, el primer ministre japonès, Naoto Kan, ha trepitjat, per primera vegada, una de les zones devastades pel terratrèmol i el posterior tsunami de l'11 de març. Fins ara, Kan només les havia sobrevolat amb helicòpter.

El primer ministre ha visitat Riku Zentakata, al nord-est del país. Només aquí hi van morir mil persones i mil tres-centes més continuen sense aparèixer. Naoto Kan ha assegurat als veïns que el govern serà al seu costat i que els ajudarà a reconstruir les seves vivendes i a reprendre l'activitat.

Després ha supervisat, des d'una base d'operacions, els treballs a la central nuclear de Fukushima, on es treballa sense descans per contenir les filtracions radioactives. El primer ministre ha estat molt criticat per diferents sectors de la societat japonesa, que l'acusen de donar una resposta massa lenta a la situació d'emergència del país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut