Imatge de la central nuclear Fukushima (Foto: Reuters)
Imatge de la central nuclear Fukushima (Foto: Reuters)
Tòquio

El Japó confirma la fusió parcial de les barres als reactors 1 i 3 de Fukushima

L'Agència de Seguretat Nuclear japonesa ha confirmat la fusió parcial de les barres dels reactors 1 i 3 de la central nuclear de Fukushima. Es tracta de la primera confirmació oficial que es produeix sobre els danys dels reactors, tot i que ja s'havia advertit que aquestes barres podrien estar malmeses. El govern nipó ha descartat, però, que s'hagi de produir una fusió total del nucli dels reactors si les tasques de refredament a la central continuen al ritme actual.

Actualitzat
Tot i que les autoritats ja havien avisat que les barres del reactor 1 de Fukushima podrien estar malmeses, la confirmació oficial que hi ha hagut fusió parcial, tant al reactor 1 com al 3 arriba ara, després que robots nord-americans registressin alts nivells de radiació en aquestes instal·lacions.

També s'ha detectat alta radioactivitat al reactor 2, cosa que fa pensar que en aquest cas les barres de combustible emmagatzemades a la piscina també estan danyades. No se sap, encara, l'abast d'aquests danys.

La fusió total, "improbable"

Mentrestant, la companyia TECPO continua les tasques per refredar els reactors i evitar així que es produeixi una fusió total dels nuclis. Sobre aquesta qüestió, el govern japonès ha allunyat els temors. El portaveu, Yulio Edano, considera "improbable" aquesta possibilitat tenint en compte el refredament que s'ha aconseguit fins ara.

Comença el drenatge d'aigua radioactiva


De fet, Edano es referia especialment al reactor 2, on justament TEPCO ha començat el procés per drenar l'aigua altament radioactiva de la piscina del reactor 2 a un centre de tractament de residus nuclears. En l'operació, que durarà 26 dies i que ha rebut el vistiplau de l'Agència de Seguretat Nuclear, es fa servir una bomba que mourà l'aigua a través d'una mànega de drenatge fins a la seva destinació.

La presència de l'aigua radioactiva ha estat un dels elements que han alentit la refrigeració dels reactors de Fukushima, un procés al qual s'ha posat un termini de tres mesos.


ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut