El Japó anuncia un augment del 5% de la despesa militar.
El Japó anuncia un augment del 5% de la despesa militar.
Japó

El Japó anuncia un augment del 5% de la despesa militar

El Japó ha anunciat un augment del 5% de la despesa militar en plena disputa territorial amb la Xina i la inestabilitat a Corea del Nord. L'estratègia de seguretat inclou un pla de cinc anys per comprar nou material de defensa.

RedaccióActualitzat

El Japó anuncia un augment del 5% de la despesa militar. L'estratègia de seguretat inclou un pla de 5 anys per comprar nou material de defensa. La Constitució, redactada després de la Segona Guerra Mundial, prohibeix al Japó desenvolupar un exèrcit propi.

Aquest és el primer increment de la despesa militar en més d'una dècada. Una decisió que el govern nipó justifica, sobretot, per una creixent presència xinesa a la zona que tots dos països es disputen, el mar de la Xina Oriental. En els últims mesos, Pequín ha intensificat les seves reclamacions de sobirania sobre les illes Senkaku i s'hi ha aproximat més tant per mar com per aire.

El primer ministre, Shinzo Abe, hauria fet un primer pas per acabar amb la vocació pacifista de la Constitució imposada al Japó pels aliats al final de la Segona Guerra Mundial, tot i que ell mateix rebutja aquesta interpretació.

Tòquio les administra des de fa dècades, però entén que cal reforçar-ne el control amb, per exemple, nous "drones" per a feines de reconeixement, un avió radar, embarcacions d'assalt a la platja, i avions Osprey de transport militar.

Anar al contingut