Jaciment de la Vilanera
Jaciment de la Vilanera
L'Escala

El jaciment de la Vilanera ajuda a reconstruir com es vivia fa uns 4.500 anys

RedaccióActualitzat

Les darreres excavacions arqueològiques realitzades al jaciment de Vilanera 3, al terme municipal de L'Escala, a l'Alt Empordà, confirmen que el jaciment data del Neolític Mitjà, fa uns 4.500 anys. La Generalitat ho qualifica de testimoni "d'excepcional interès" ja que els treballs a la necròpolis permeten delimitar estructures funeràries, però també ceràmica autòctona brunyida de pasta fina i amb decoració senzilla.

En una anterior excavació s'havia recuperat ceràmica de procedència Fenícia. Aquestes restes ceràmiques fruit del comerç amb els pobles que colonitzaven el Mediterrani permetien, entre d'altres coses, enriquir la zona, introduint nous productes a través del comerç d'intercanvi.

 

Estructures funeràries

Les diverses estructures funeràries que s'han trobat pertanyen a la primera edat del Ferro, excavades en el subsòl, i compostes per una urna ceràmica que conté restes humanes incinerades.

 

Túmul funerari

Els treballs també han permès explorar un túmul funerari, on s'ha trobat una peça de ceràmica, datada també a l'època del Neolític Mig. Es tracta d'una estructura complexa formada per un anell de pedres superior que envolta un segon túmul inferior, també format amb pedres. Per sota dels dos nivells ha aparegut una estructura megalítica amb una gran llosa que fa de coberta. A l'espai excavat del túmul s'han trobat quatre inhumacions primàries, totes elles en posició fetal i cobertes amb pedres.

 

Primera excavació el 1990-2000

L'Ajuntament de l'Escala i la Generalitat van reprendre les excavacions la tardor del 2016. Els anys 1999 i 2000 ja es va fer una primera intervenció arqueològica al turó de Vilanera, que va posar de manifest la importància d'aquesta necròpolis.

Era amb motiu de la construcció d'un camp de golf. Els treballs d'excavació van ser ràpids i aleshores només es van excavar uns 1.600 metres quadrats dels entre 5.000 i 6.000 que es calcula que ocupa el jaciment, cosa que va permetre documentar 107 estructures, de les quals 91 són enterraments (necròpolis tumular i urnes).

 

En aquesta ocasió, els treballs arqueològics han estat assistits pels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, i han comptat amb la col·laboració del propietari actual dels terrenys.

Anar al contingut