Manila

El "Haiyan" deixa un balanç provisional de deu mil morts a les Filipines i arriba al Vietnam

El nombre de víctimes mortals pel tifó a les Filipines supera les deu mil, segons fonts oficials. I la xifra encara podria créixer més. Quatre milions de filipins han resultat afectats pel pas del tifó "Haiyan", que ha tocat terra al Vietnam. A la Xina ja hi ha sis desapareguts.

RedaccióActualitzat

Les Filipines viuen una veritable catàstrofe humana, amb milers i milers de damnificats a causa del pas devastador del tifó "Haiyan", que ha deixat un balanç provisional d'uns deu mil morts. S'estima que més de quatre milions de persones necessiten ajuda; 800.000 han fugit de casa seva i 300.000 han estat acollides en refugis d'emergència. Els balanços oficials de víctimes, ara mateix, encara semblen lluny de poder oferir un retrat realista de la situació, ja que fins ara només s'han comptabilitzat les víctimes trobades a la regió central del país i encara hi ha moltes zones incomunicades.

De fet, es tenen poques notícies d'altres zones devastades. La major part dels informes són de l'illa de Leyte, on s'han comptabilitzat aquests deu mil morts. El tifó ha arrasat entre el 70% i el 80%  de la capital, Tacloban. El paisatge és desolador: no ha deixat ni una casa dreta. El governador de Leyte ha explicat que una bona part de les morts són a conseqüència de la crescuda sobtada del nivell del mar, que ho va arrossegar tot, pràcticament com un "tsunami".

Una ciutat desapareguda

Però, més enllà de Tacoblan, a la veïna Samar, el lloc per on va entrar el tifó, es parla de 300 morts i més de dos mil desapareguts. El pitjor és que hi ha desenes de poblacions amb les quals encara no s'ha pogut establir cap connexió. És el cas de la ciutat portuària de Guiuan, on hi viuen quaranta mil habitants. Encara no es té notícia de cap dels seus habitants.

Preocupació pels vius

Però per a les autoritats filipines els vius són ara mateix la prioritat. Hi ha centenars de milers de damnificats sense sostre, menjar ni aigua potable i enmig de les destrosses, els cadàvers es poden convertir en poc temps en un greu problema sanitari.

El govern filipí està desbordat i el president de les Filipines, Benigno Aquino, es plantega aplicar la llei marcial, però els efectius militars i policials de què disposa el govern semblen lluny de ser suficients per agafar el control de la situació. De moment, ja ha acceptat l'ajuda que li han ofert els Estats Units i els aliats europeus. Els Estats Units han enviat a la zona les seves embarcacions i avions militars destacats al pacífic per col·laborar en les tasques de rescat.

L'exèrcit i els equips d'emergència intenten fer arribar assistència mèdica i aliments a la població, però és insuficient i davant de la situació ja hi hagut escenes de pillatge.

Les ONG que treballen sobre el terreny han començat a enviar aliments, aigua i mantes a les zones més afectades. A més, diversos països, amb l'ONU i la Creu Roja al capdavant, ja han anunciat l'enviament d'ajuda humanitària a la zona, principalment per donar resposta a les necessitats més bàsiques dels afectats. Però, davant de la magnitud del desastre, els equips de socors estan desbordats.

Malgrat que l'aeroport ha quedat greument afectat, hi ha centenars de persones que esperen un avió que els allunyi de la devastació.

Vietnam i la Xina, en alerta

Al Vietnam, país on el tifó ja ha tocat terra, les autoritats han evacuat unes 600.000 persones. Ja hi ha quatre víctimes mortals. Després de canviar el rumb, "Haiyan" ha arriobat, molt debilitat però encara amb força, cap a les províncies del nord i el nord-oest amb vents de més de 120 km/h.

Els desplaçats els han allotjat en edificis públics segurs i s'han suspès centenars de vols nacionals i internacionals. Els aeroports del centre del país, Danang i Hue, estan tancats.

Al sud de la Xina, han elevat l'alerta pel tifó al màxim nivell. La zona més amenaçada és l'illa de Hainan, on ja hi ha sis desapareguts al mar quan la forç del vent i l'aigua ha desamarrat una embarcació.

A l'illa de Taiwan també han mort vuit persones pels efectes del "Haiyan".

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut