El dibuixant Kim és el responsable de les il·lustracions d'"El arte de volar" (Foto: EFE)
El dibuixant Kim és el responsable de les il·lustracions d'"El arte de volar" (Foto: EFE)
Madrid

El guionista Antonio Altarriba i l'il·lustrador Kim guanyen el premi espanyol de còmic per l'obra "El arte de volar"

El Ministeri de Cultura espanyol ha concedit el Premi Nacional de Còmic al guionista i escriptor aragonès Antonio Altarriba i al dibuixant català Kim, per la seva obra "El arte de volar", realitzada a quatre mans. El llibre explica la vida del pare d'Altarriba mentre recorre les penúries que van marcar la història de l'Espanya del segle passat. L'èxit amb què ha estat acollida la novel·la gràfica ha fet que se n'estigui preparant una versió en forma d'unitat didàctica per a estudiants d'ESO i Batxillerat, que ajudarà els docents a divulgar els transcendentals fets que repassa l'obra.

Actualitzat
El guionista Antonio Altarriba i l'il·lustrador català Kim, pseudònim de Joaquim Aubert, han obtingut aquest dimarts el Premi Nacional de Còmic que concedeix el Ministeri de Cultura, dotat amb 20.000 euros. L'obra que els ha fet mereixedors del guardó ha estat el "El arte de volar", una història que explica la vida del pare d'Altarriba i que recorre les penúries de l'Espanya del segle passat, la Guerra Civil i l'exili.

Aquest no és la primera consideració que rep la novel·la gràfica guardonada, que ha estat qualificada també de llibre sobre la Guerra Civil. Els autors ja han recollit també el Premi Nacional de Còmic de Catalunya de 2010 i el guardó a la millor obra espanyola del darrer Saló del Còmic de Barcelona.

Com ha explicat l'escriptor aragonès Antonio Altarriba, "la clau del llibre està en el fet que en el fons explica una batalla entre l'impuls de l'ideal, la il·lusió, i la cruesa de la realitat". Ho aconsegueix tot repassant les vicissituds biogràfiques del seu pare, des de la infantesa que va viure als camps aragonesos el 1928, passant per l'emigració a la ciutat, la Guerra Civil, els camps de concentració a França, la resistència, la grisor espanyola dels anys cinquanta, per acabar en la transició democràtica. Altarriba afegeix que la força que el va abocar a realitzar l'obra va ser el xoc que li va produir el suïcidi del seu pare, i que als inicis es va llançar a escriure sense saber si hi hauria algú que dibuixés la història.

Finalment, l'il·lustrador que esperava Altarriba va ser Kim. El dibuixant només li va posar una condició, que va ser treballar sense pressa, ja que havia de fer la seva feina al setmanari satíric "El Jueves", publicació en què el dibuixant utilitza un registre no tan realista ni clàssic com el que marca en el còmic premiat.

"El arte de volar" es va publicar com una edició numerada, de només 1.000 exemplars, pensada per a un públic adult, però de seguida va ser un èxit. Les previsions es van desbordar i l'obra ha estat acollida per un públic heterogeni que es veurà incrementat després d'aquest reconeixement. Per començar, Altarriba ha informat que ja s'està preparant una unitat didàctica per a estudiants d'ESO i Batxillerat d'"El arte de volar", que pretén ajudar els professors a explicar la història d'Espanya del segle XX.
Anar al contingut