Pla mig del president del Gremi de Constructors a Manresa, Josep Alias, i el responsable de l'empresa Gestora de Runes del Bages, Jordi Fargas,…
Pla mig del president del Gremi de Constructors a Manresa, Josep Alias, i el responsable de l'empresa Gestora de Runes del Bages, Jordi Fargas, durant l'acte de signatura del conveni. Imatge del 17 de juliol del 2017. (Horitzontal)

El Gremi de Constructors de la Catalunya Central premiarà els socis que facin recollida selectiva dels seus runams

ACN Manresa.-Els abocaments il·legals de runam d'obra encara són massa freqüents. Així ho ha denunciat el president del Gremi de Constructors de la Catalunya Central, Josep Alias, qui ha explicat que els autors solen ser empreses 'pirates' i particulars. Davant d'aquesta situació, el Gremi vol premiar totes aquelles empreses que facin recollida selectiva dels seus runams en origen, de tal manera que, quan els residus arribin al dipòsit, aquests siguin més fàcils de reciclar. En aquest sentit, el Gremi ha signat un acord amb la Gestora de Runes del Bages mitjançant el qual, els agremiats tindran un descompte en el tractament de residus i accés a informació i assessorament sobre bones pràctiques ambientals. Actualment, al Bages es produeixen unes 80.000 tones de residus de la construcció i, d'aquestes, la Gestora de Runes del Bages n'aconsegueix reciclar el 50%, una xifra un 20% superior a la resta del territori català, però que encara se situa lluny del que demanen les directives europees, que la situen entre el 70 i el 80%.

L'obra genera molts tipus de residus i n'hi ha que es poden reciclar més fàcilment que d'altres. La Gestora de Runes del Bages demana als empresaris de la construcció que intentin separar al màxim els residus en origen per tal que, quan arribin al dipòsit, no calgui fer aquesta selecció i, per tant, es pugui afavorir així el reciclatge d'aquest material. Segons ha explicat el seu responsable, Jordi Fargas, es tracta bàsicament de separar els materials petris (formigó, asfalt, totxana) de la resta. "Si ens ve el material més ben separat, a través d'unes màquines i unes crives podem triturar aquest material, separar-lo segons la mida i reutilitzar-lo en forma de grava, sorra o arena fina, entre d'altres", ha explicat. Per tal d'incentivar aquest reciclatge en origen, el Gremi de Constructors de Manresa i comarques i la Gestora de Residus del Bages han signat un acord que premiarà econòmicament amb un descompte les empreses que facin reciclatge en origen del seus runams. A més, també se'ls hi oferirà assessorament i formació. D'aquesta manera, es vol potenciar el reciclatge i arribar a les xifres que marquen les directives europees en aquesta matèria. El després de la crisi La caiguda del sector de la construcció al Bages durant els anys de crisi ha estat del 90%. Aquesta davallada es va veure traduïda en una descens del runam. Segons ha explicat el responsable de la Gestora de Residus del Bages, la comarca va passar de produir entre 300.000 i 350.000 tones l'any a només unes 50.000. Ara, segons ha explicat el president del Gremi, Josep Alias, l'activitat sembla que vol tornar a remuntar, però aquesta activitat se centra sobretot a Barcelona i àrea metropolitana, de tal manera que les empreses constructores del territori es veuen obligades a desplaçar-se fins allà per treballar. El Gremi de Constructors d'obres de Manresa i Comarca es va fundar l'any 1977 i agrupa una part de les empreses constructores de la Catalunya Central. Actualment té 97 empreses agremiades, una xifra que se situa molt lluny de la que tenia abans de la crisi, quan hi havia entre 300 i 320 empreses agremiades.

Anar al contingut