El Festival Grec, més a prop de la ciutadania que mai
Pascal Comelade amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona inauguraran oficialment el festival. (Foto: ACN)
Barcelona

El Grec 2012 surt al carrer per apropar-se a la ciutadania

El Festival Grec s'estrena enguany amb una declaració d'intencions: un espectacle teatral i dos concerts gratuïts al centre de Barcelona el 30 de juny. Aquesta és la manera amb què el nou director del festival, Ramón Simó, procedirà a "anunciar a la ciutat" que comença una nova i renovada edició del certamen. Una de les directrius que va rebre Simó del consistori barceloní va ser que el festival s'obrís més a la ciutat, segons ha explicat el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana. L'organització pretén que aquesta nova imatge es consolidi per a les properes edicions del festival.

RedaccióActualitzat
En aquest acte inaugural, hi actuarà d'una banda la companyia de Flandes Theater TOL, amb una proposta molt singular de teatre aeri, marcada per un potent llenguatge visual i un gran imaginari poètic. Completaran la inauguració els concerts de La Troba Kung-Fú i Canteca de Macao, dos exponents de la rumba catalana i els ritmes llatins, que volen conferir aquest aire de popularitat que enguany persegueix el festival. L'endemà, però, es durà a terme la tradicional inauguració institucional al Teatre Grec, a càrrec de Pascal Comelade amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Enguany s'apostarà per les "itineràncies" d'espectacles per diversos indrets de la ciutat com per exemple la dansa "Kamuyot" de la coreògrafa israeliana Ohad Naharin, en col·laboració amb la companyia de l'Institut del Teatre. La segona opció és "L'ànima del bus", una idea de Martí Torras i Marc Artigau, en què l'actor Jordi Martínez i el músic Pep Pascual entretindran els passatgers tot recorrent la ciutat.

El Festival Grec també acosta diversos espectacles centrats en el món de les noves tecnologies de la comunicació. "Viatges"', de José Sanchis Sinisterra i Ferran Audi; "Pseudo", de Marcel·lí Antúnez Roca, i "La Nana Bunilda menja malsons", de Charly Trama Teatre i Nona Asensio són algunes d'aquestes propostes.

Una altra de les bases reforçades del festival és el teatre familiar. Aquest apartat del Grec es completa amb "Els racons de la Memòria", del Circ Cric; "Raspall", basat en l'obra de Pere Calders i interpretada per Teatre Nu; "Llenties i Marabú", d'Escarlata Circus; "Le Grand C", de la Companyia XY, i "La Mar- La tonalitat de l'infinit", dues composicions que interpretarà la Coral Cantiga, que celebra el seu 50è aniversari.

Dins de les activitats paral·leles del Grec, es manté el tradicional "Obrador d'estiu" a la sala Beckett, una trobada internacional de dramaturgs emergents que enguany arriba a la VII edició.

A més, hi ha tres novetats destacades. La primera, l'anomenada "Escola de l'espectador", espai que permetrà als espectadors "millorar les seves tècniques" de valoració dels espectacles assistint a assajos, veient com es munta una escenografia o presenciant com es preparen els ballarins.

D'altra banda, les biblioteques de Barcelona se sumen al Grec amb cinc converses entre artistes i públic. I finalment, també es faran activitats vinculades amb el circ, com tallers per conèixer els secrets d'aquesta disciplina.

Anar al contingut