20120420_634704770425602041
La policia antidisturbis va disparar granades de fum contra els manifestants (Imatge d'arxiu EFE)
Manama

El Gran Premi de Fórmula 1 encén la ràbia a Bahrain amb protestes i enfrontaments amb el règim

Els opositors a la monarquia de Bahrain aprofiten el ressò de la Fórmula 1 per fer sentir el seu desencant amb el règim. Milers de persones han sortit al carrer en diverses protestes que han acabat amb enfrontaments. Els aldarulls han provocat la primera víctima mortal, i la detenció de la filla d'un conegut activista que feia dos mesos que estava en vaga de fam.

RedaccióActualitzat
El cap de setmana de Fórmula 1 a Bahrain ha convertit el país en una demostració de força de l'oposició al règim. Aprofitant el ressò de la celebració del Gran Premi, els opositors han sortit al carrer per reeditar la revolta que fa un any la monarquia va esclafar per la força.

La marxa més gran s'ha viscut a Diraz, on unes 7.000 persones, segons els opositors, han sortit al carrer. Els activistes han cridat a protagonitzar els "dies de la ràbia". Els manifestants han portat pancartes demanant reformes democràtiques en aquest estat del golf Pèrsic, on la majoria de la població és xiïta, però la monarquia governant és sunnita.

Les protestes, però, han derivat en enfrontaments amb les forces de l'ordre. La policia ha utilitzat gasos lacrimògens per respondre a grups de joves que han arribat a llançar còctels Molotov contra els agents per intentar arribar a la plaça de la Perla, símbol de les mobilitzacions.

Els aldarulls s'han allargat durant la nit. A la capital, Manama, la policia ha impedit una marxa dels activistes antigovernamentals, que volien accedir a una de les zones més turístiques de la capital. Aquest dissabte hi ha hagut la primera víctima mortal. L'han descobert en una teulada d'un barracó.

La F1, en el punt de mira

Fa un any, el règim de Bahrain va esclafar per la força la primera revolta popular per reclamar canvis polítics, coincidint amb la primavera àrab. Aquests dies, les protestes s'han revifat aprofitant el ressò internacional del Gran Premi de Fórmula 1. Els activistes han exigit, sense èxit, que se suspengués, tal com es va fer l'any passat.

"El govern està utilitzant la Fórmula 1 per la seva campanya", però "no està sortint com volien", ha indicat l'activista Nabeel Rajab. Umm Hussein, un dels 10.000 manifestants que es van concentrar divendres a Manama, ha instat les autoritats a "arreglar el país" abans d'organitzar qualsevol tipus d'esdeveniment esportiu.

Les autoritats de Bahrain han desplegat desenes de carros blindats a la principal autopista que condueix al circuit. Els activistes han informat també que les forces de seguretat han instal·lat filferros d'espines en algunes zones de la carretera.
Anar al contingut