Pequín

El govern xinès torna a enfortir la censura a la xarxa després de la treva pels Jocs Olímpics

Prop de 300 milions de xinesos tenen connexió a internet, xifra que suposa gairebé la quarta part de la població total del país. En cinc mesos, el nombre d'internautes ha augmentat més d'un 14% malgrat que, segons denuncia Reporters sense Fronteres, la censura que el govern xinès exerceix a la xarxa s'ha enfortit després de la treva que va suposar la celebració dels Jocs Olímpics a Pequín, aquest estiu. El període de gràcia que han viscut nombroses mitjans sembla que ha arribat al punt final.

Actualitzat
El 80% dels internautes xinesos, que són en total 290 milions, fan servir banda ampla, i d'aquests, la meitat ho fa a través de línies ADSL. És per aquestes xifres que el govern xinès considera que el país "ha entrat en l'era de les connexions de banda ampla". Segons dades ministerials el nombre d'internautes ha experimentat un increment del 14,6% en els últims cinc mesos, fins a arribar a suposar, gairebé, la quarta part de la població més nombrosa del món.

Internet és, doncs, un dels mitjans preferits pels xinesos per informar-se i expressar-se, però la censura, que va afluixar una mica a causa de les pressions que Occident va exercir amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics a Pequín, s'està enfortint. Des de principis del mes de desembre, webs que al llarg d'aquest any havien viscut un desbloqueig que es podria considerar històric, tornen a estar censurades. És el cas de la versió en xinès de la pàgina de la BBC.

També estan bloquejades les pàgines de mitjans com "Asiaweek" i "Voice of America", i fins i tot, la de Human Rights Watch i Reporters sense Fronteres, organització que denuncia, a través d'un comunicat, l'augment de la censura. "Les autoritats xineses han anat desfent tots els progressos fets quan s'acostaven els Jocs Olímpics, fins i tot quan pàgines en xinès de webs estrangeres eren estrangeres. Les pretensions de liberalització s'han acabat", declara Reporters sense Fronteres en el seu escrit.

Fa tot just uns dies el govern xinès ha justificat, a través del Ministeri d'Afers Estrangers, el seu dret de bloquejar els llocs webs que ells considerin il·legals, com per exemple les que assumeixen la independència de Taiwan.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut