Pequín

El govern xinès aprova que Hong Kong esculli cap d'executiu el 2017

Els habitants de Hong Kong recuperaran el dret de vot al cap de vint anys. L'any 2017, dues dècades després de recuperar la sobirania, serà la data anunciada pel govern xinès perquè l'excolònia britànica pugui escollir per sufragi universal el cap del seu executiu. Això és el que ha assegurat l'actual màxim dirigent de Hong Kong, David Tsang, interpretant la resolució de l'Assemblea Nacional Popular sobre el futur de la península. Pequín no ha acceptat la votació lliure per als comicis del 2012, com exigien molts sectors, i l'ajorna per a la legislatura següent "sempre que es compleixin les condicions adequades".

Actualitzat
Segons informa l'agència de notícies oficial del govern xinès Xinhua, l'Assemblea Nacional Popular ha obert la porta al sufragi universal a Hong Kong. No serà l'any 2012, com es reclamava des de la regió, sinó el 2017.

Actualment, el màxim dirigent de la regió administrativa especial de Hong Kong és escollit per una votació tancada de 800 representants de sectors econòmics i socials xinesos. Només la meitat dels 60 parlamentaris de l'excolònia són escollits per sufragi universal, tot i que en algunes circumscripcions triades pel govern xinès.

La Xina va recuperar l'any 1997 la sobirania d'un dels territoris més pròspers dels mars del sud, ocupat pels britànics des del 1841. La regió, governada per Pequín sota el principi d'un país, dos sistemes, gaudeix de certs privilegis econòmics i socials únics.
Anar al contingut