Madrid

El govern vol una reforma de les pensions acompanyada d'un canvi en les prejubilacions

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, s'ha mostrat partidari d'obrir un debat sobre l'edat de jubilació i el càlcul de la cotització, però ha subratllat que això caldrà acompanyar-ho d'un canvi en la política de prejubilacions. En declaracions al programa "Àgora", Corbacho ha dit que "si allarguem l'edat de jubilació però continuem en la cultura de les prejubilacions, no anem en la direcció correcta". Per això, ha dit que cal incentivar la permanència en els llocs de treball. Amb tot, el ministre ha insistit que el sistema de pensions és sòlid.

Actualitzat
Celestino Corbacho ha dit en declaracions a l'"Àgora" que minvar les prejubilacions "no seria la clau per sortir de la crisi econòmica", però que no es podrà evitar ja que "tots els estudis indiquen que el 2030 el número de jubilats serà tan gran que la gent que treballi no serà suficient per mantenir les pensions".

El ministre de Treball ha insistit que les prejubilacions no poden "costar ni un duro a les arques públiques en el cas de les empreses que tenen beneficis".

"Zapatero no m'ha deixat fora
"

Corbacho s'ha mostrat molest en encarar la composició de la comissió anticrisi. "A mi no m'ha deixat fora ningú", ha manifestat a TV3, en referència a la comissió. "La meva feina és treballar pel diàleg social i per la comissió del Pacte de Toledo i no treballar per l'acord polític. Això s'ha decidit així, amb el meu coneixement i acord", ha tancat taxatiu.

Prèviament, en una compareixença a la comissió del Pacte de Toledo, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, s'ha mostrat partidari de la necessitat de reformular el període de càlcul de les pensions així com d'allargar l'edat de jubilació. Aquests punts, però, no estan inclosos en la proposta de reforma del sistema de pensions del govern perquè han de ser objecte de "reflexió i debat". El ministre ha instat els seus integrants a "mullar-se", a debatre aquests punts i a fer propostes.

Corbacho creu que les reformes són necessàries per fer més equilibrada la relació entre "l'esforç contributiu realitzat i la prestació reconeguda". I és que, segons el ministre, s'ha de tenir en compte l'augment de l'esperança de vida i el retard en la incorporació del mercat de treball. Aquests dos punts fan necessari "restringir" l'ús abusiu de fórmules de prejubilació i la jubilació anticipada, aspectes que sí que estan inclosos al document del govern.

En qualsevol cas, les reformes que es facin s'aplicaran de manera "moderada i no traumàtica" per garantir la sostenibilitat del sistema. "El govern és molt conscient que es tracta d'un assumpte particularment sensible per a la ciutadania". Per això, ha insistit Corbacho, la comissió del Pacte de Toledo ha d'analitzar tots aquests punts "amb rigor" per aconseguir "el major consens possible".

L'oposició ha carregat contra el ministre. El PP ha acusat el govern de voler escapar-se de les seves responsabilitats. ERC ha instat l'executiu a començar de zero i deixar de causar angoixa a milions de treballadors que ho estan passant malament.  

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut