València

El govern valencià critica la decisió de Zapatero de no assistir a la missa del papa

La decisió de Zapatero de no assistir a la missa de diumenge que oficiarà el pontífex no ha agradat gaire al govern valencià. El portaveu de la Generalitat Valenciana, Vicenç Rambla, ha expressat la seva perplexitat perquè el president del govern espanyol no sigui present a l'acte litúrgic. Rambla ha assegurat que resulta incomprensible que Zapatero decideixi no assistir al que és "l'acte més important que es fa a Espanya amb presència de centenars de milers de ciutadans, dels reis d'Espanya i del papa". Des de Moncloa s'argumenta que el papa es rep amb els mateixos honors i protocol que la resta de caps d'estat i que, per tant, Zapatero no està obligat a assistir a la missa.

Actualitzat
La decisió del president Rodríguez Zapatero de no assistir a la gran missa solemne que Benet XVI oficiarà diumenge a la capital del País Valencià no ha agradat gens a l'executiu de la Generalitat Valenciana. El govern s'ha mostrat perplex i ha criticat l'actitud de Zapatero.

L'executiu central es defensa assegurant que el papa rebrà tots els honors que li corresponen, però que Zapatero no té l'obligació d'assistir a un acte religiós. Malgrat tot, a aquesta decisió hi han contribuït les tenses relacions que el govern espanyol i l'església catòlica mantenen en qüestions com el matrimoni entre homosexuals. A banda, des de Moncloa es tem que Zapatero es pugui trobar en un ambient hostil per la seva política social.

Per la seva banda, el Vaticà no ha volgut furgar en la ferida. El seu portaveu, Joaquín Navarro Valls, no ha volgut comentar si el papa considera un greuge la no-assistència a la missa del president del govern espanyol. Valls s'ha limitat a recordar que a la litúrgia "no es convida a ningú", sinó que "hi va el que vol". Això sí, el portaveu ha comentat que en anteriors viatges papals persones com Fidel Castro, Daniel Ortega o el general comunista polonès Jaruzelski van participar en les misses de Joan Pau II.

El govern ha respost les declaracions de Navarro Valls al·legant que, al contrari del que ell exposa, no assistir a la missa és un acte de normalitat. L'executiu ha recordat al portaveu vaticà que els presidents de França i els Estats Units, Jacques Chirac i George W. Bush, tampoc van participar en actes similars durant anteriors visites papals.
Anar al contingut