El primer ministre txec, Jiri Rusnok, al Parlament. (Foto: Reuters)
El primer ministre txec, Jiri Rusnok, al Parlament. (Foto: Reuters)
Praga

El govern txec no supera una moció de censura i el primer ministre haurà de dimitir

El primer ministre, Jirí Rusnok, haurà de dimitir quan fa només unes setmanes que va prendre possessió del càrrec. Tot indica que hi haurà eleccions anticipades.

RedaccióActualitzat
El govern txec no ha superat una moció de censura i el primer ministre, Jirí Rusnok, haurà de dimitir quan fa només unes setmanes que va prendre possessió del càrrec. Es tracta d'un nou episodi en la crisi política desfermada a la República Txeca a començaments d'estiu amb la dimissió del govern de centredreta per diversos escàndols de corrupció.

Crisi sense fi a la República Txeca

Des de finals de juny, l'equip de Rusnok governava després de formar un govern de tecnòcrates que ara ha fracassat en una cambra dividida entre una fràgil coalició de centredreta, i els socialdemòcrates i comunistes, que li donaven suport, però que en la votació no han aconseguit reunir la meitat dels vots.

De fet, la votació ha estat molt ajustada: 100 diputats hi han votat en contra i 93, a favor.

S'obre, així, el camí cap a unes eleccions anticipades. I s'intueix que el centredreta, que va guanyar les últimes eleccions i no és partidari d'uns nous comicis, podria rebre un càstig per la precària situació econòmica i els últims escàndols de corrupció.

El primer ministre ja ha dit que dimitirà, probablement avui o demà. "El govern presentarà la renúncia al president, com estableix el mandat constitucional, i suposo que continuarem mantenint les nostres obligacions al capdavant de l'administració, com està prescrit. És a dir, que els ministeris continuaran funcionant", ha declarat Jirí Rusnok.

L'executiu seguirà de forma interina per un temps indeterminat, fins que el president del país, Milos Zeman, encarregui de nou la formació d'un govern.
Anar al contingut