Istanbul

El govern turc demana perdó pels manifestants ferits en un intent de calmar la situació

El govern turc insta els ciutadans a aturar les protestes aquest mateix dimarts. És la petició que ha fet el viceprimer ministre després de sis dies de manifestacions i en plena jornada de vaga del sector públic. Alhora ha demanat disculpes als ferits en els enfrontaments amb la policia i ha qualificat les protestes inicials com a "legítimes i justes".

RedaccióActualitzat
El govern turc ha donat mostres d'acostament al moviment popular que denuncia el que considera tics autoritaris del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. Aquest acostament l'ha fet el viceprimer ministre turc, Bülent Arinç, que ha demanat perdó pels ferits en l'acció policial i ha dit que es reunirà amb els que van iniciar la protesta per saber el seu punt de vista. "Demano disculpes a aquells que tenen sensibilitat mediambiental per la violència policial emprada al principi, però no hem de demanar disculpes pels violents al carrer", ha manifestat.

El viceprimer ministre també ha qualificat de "legítimes i justes" les primeres protestes contra la construcció d'un centre comercial a Istanbul, però ha rebutjat qualsevol tipus de violència i ha demanat que les manifestacions s'aturin avui mateix. "Estem oberts a totes les reaccions però no hi ha d'haver violència. La reacció de la gent al parc va ser legítima i justa, però aquesta reacció legítima es va utilitzar per grups marginals il·legals", ha sentenciat.

En una roda de premsa després de reunir-se amb el president turc, Bülent Arinç ha rebutjat "la violència exagerada" que, segons ell, han provocat grups aïllats de radicals i ha negat que tot plegat es pugui comparar amb les revoltes de la Primavera Àrab. De fet, ha acusat la premsa estrangera de comparar-ho intencionadament. "Els països estrangers fan això per debilitar el poder de Turquia i el seu èxit econòmic", ha dit el viceprimer ministre, que ha afegit: "Ells en són els responsables. A través de mitjans socials a internet s'expandeixen mentides, com que la policia utilitza gas sarín".

Missatges contradictoris

El gabinet turc sembla adoptar dues posicions diferents davant les protestes que viu el país. Al missatge conciliador d'Arinç i també del president de la República, Abdullah Gül, s'hi contraposa el d'Erdogan. El primer ministre, que continua de viatge al Marroc, sembla que es manté al marge de la gestió de la crisi.

Des de Rabat, però, Erdogan s'ha mostrat convençut que "el problema haurà acabat" abans de la seva tornada a Turquia. El primer ministre ha apuntat que "la democràcia s'expressa a través de les urnes" i ha vinculat els disturbis al fet que "algunes parts no van obtenir els resultats desitjats" a les eleccions, en referència al Partit Republicà del Poble, la principal força opositora.

A Taksim no en tenen prou amb les disculpes

Des que van començar les protestes, dues persones han mort i unes 2.700 han resultat ferides a Istanbul, Ankara i Esmirna, segons fonts hospitalàries. El govern encara no ha donat xifres oficials. El que sí que ha comptabilitzat són les destrosses materials, que s'eleven a més de 30 milions d'euros.

Les disculpes de l'executiu no sembla que hagin servit perquè els manifestants marxin a casa. Milers de persones continuen al parc Gezi en un ambient festiu. Els concentrats reclamen la dimissió del primer ministre. Als carrers pròxims a la plaça Taksim i al barri de Besiktas continuen aixecades desenes de barricades per impedir als camions cisterna que s'aproximin amb els seus canons d'aigua.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut