Barcelona

El govern tramitarà dimarts que ve una llei per garantir l'accés universal a la salut

La llei trencaria les limitacions imposades pel govern espanyol a la salut pública per als "sense papers"

RedaccióActualitzat

El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" que el govern començarà a tramitar dimarts de la setmana que ve una llei per garantir l'accés universal a la salut i blindar el fet que els "sense papers" puguin entrar als Centres d'Assistència Primària i als hospitals.

"Blindarem que els 'sense papers' puguin entrar als CAPs i als hospitals igual que la resta perquè la salut és un dret universal. No és un dret que depengui de la situació administrativa de la gent; és un dret per a qualsevol persona pel fet de ser persona. Això ho blindarem amb una norma del màxim rang possible i això es diu llei. El govern iniciarà la tramitació d'aquesta llei dimarts vinent."

Comín ha explicat que la iniciativa vol respondre a les accions del govern espanyol per deixar fora de la sanitat les persones sense papers.

D'altra banda, el conseller també ha reconegut que l'actual pressupost de Salut té una desviació de mil milions a causa d'un infrafinançament crònic de la sanitat des d'abans de la crisi.

"Amb la crisi va ploure sobre mullat perquè Salut, fins i tot en l'època de vaques grasses, tenia una situació de dèficit, de finançament estructural. És a dir, sempre en el pressupost de Salut ha estat més petit el que hem programat del que ens hem acabat gastant. Sempre hi ha hagut una desviació en el pressupost de Salut de 300, 400 i 500 milions. Aquest any la desviació és de 1.000 milions."

El conseller també ha reconegut que caldrà renovar part dels instruments sanitaris dels hospitals i ha dit que elaboraran un pla específic amb aquest objectiu.

"Les màquines es fan velles, els quiròfans s'envelleixen. Aquí, després de 5 anys d'aturades de les inversions perquè la situació pressupostària era la que era, ara tenim la urgència d'intentar renovar una part d'aquests equipaments. Nosaltres hem posat sobre la taula un pla d'equipaments per intentar renovar l'imprescindible de l'equipament tecnològic dels centres de salut i dels hospitals. Com els pagarem? Fent miracles."

El conseller de Salut ha considerat també prioritària una reforma integral de l'atenció primària perquè pugui autogovernar-se.

Sobre les llistes d'espera, ha constatat que cal treballar perquè ningú no s'hagi d'esperar més d'un any per ser operat i per complir els terminis garantits en patologies que no es consideren greus.

Finalment, i pel que fa a la grip, ha afirmat que la vacuna aquest any ha resultat molt efectiva i que només un 5% de les persones ateses als hospitals estaven vacunades.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut