Barcelona

El govern subratlla la voluntat de consens, mentre CiU i PP critiquen la manca de concreció de la cimera anticrisi

El conseller Castells ha parlat per part del govern de la cimera anticrisi que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat i ha valorat el treball que hi ha al darrere per aconseguir un acord entre totes les parts i arribar a un consens. No ho ha vist igual l'oposició, que ha criticat la falta de concreció de la trobada i de mesures específiques per posar en marxa. Més enllà d'això, el líder de l'oposició, Artur Mas, ha valorat la importància d'una reunió contra la crisi en la qual, per primera vegada, s'ha convocat tots els grups polítics. En el mateix sentit, Alícia Sánchez-Camacho (PPC) ha indicat que el document que els va fer arribar ahir el govern no els convenç.

Actualitzat
El govern ha valorat la reunió com un punt de partida, un marc de treball per crear confiança i fixar una metodologia a partir de la qual tirar endavant una sèrie de mesures per sortir de la crisi. El conseller Castells ha estat l'encarregat de defensar el document de vuit punts presentat pel govern. Antoni Castells ha reconegut que de la cimera anticrisi no n'ha sortit una declaració específica, però sí una metodologia de treball. En aquest sentit, ha insistit que cal millorar el finançament de les empreses, fomentar-ne la internacionalització, promoure la demanda interna, donar suport a una transformació del sector de la construcció, afrontar polítiques de creació de llocs de treball o simplificar els tràmits administratius, entre altres mesures.

En canvi, el líder de CiU ha criticat la falta de mesures concretes amb què s'ha acabat la trobada, encara que ha subratllat que valoren la importància d'una reunió on per primera vegada el govern ha convocat tots els grups parlamentaris, a més dels sindicats i les patronals. CiU ha indicat que han intentat tirar endavant dues mesures concretes, d'una banda escurçar els terminis de pagament per part de les administracions a les empreses i de l'altra fer un front català per impedir que s'apugi l'IVA a partir de l'1 de juliol. Artur Mas ha dit que no ha estat possible, però que CiU és un partit polític tenaç i que té confiança a acabar-ho aconseguint.

El líder de CiU ha indicat que han acudit a la cimera "amb esperit positiu" però ha criticat que no s'hagi pogut arribar a mesures concretes i que tot plegat s'hagi de tornar a parlar d'aquí a tres setmanes en la comissió d'enllaç entre el Parlament i el consell institucional de l'acord estratègic per a l'economia catalana, que reuneix govern i agents econòmics i socials.

Per part del PPC, Alícia Sánchez-Camacho també ha criticat el resultat final de la reunió, i ha indicat que el document del govern no els ha convençut. A més, els populars han coincidit amb CiU a l'hora de criticar que se'ls entregués el document de treball que havia de servir de guia per a la reunió molt tard, ahir a les nou del vespre.

Des de Ciutadans, Albert Rivera ha celebrat "la foto" com a únic aspecte positiu de la reunió, tot i que ha apuntat que la convocatòria de totes les parts ha arribat dos anys després del començament de la crisi. Rivera ha dit que espera que això "només sigui un endarreriment" i que la reunió que han començat "serveixi d'alguna cosa". Rivera també ha criticat l'arribada del document del govern "només unes hores abans de l'inici de la reunió". Per últim, ha indicat que hi ha hagut coincidència a assenyalar la manca de crèdit com el punt més important per fer front a la crisi. Per això ha considerat que en la reunió ha faltat "una pota", en al·lusió a la presència de les entitats financeres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut