El representant sirià davant la Lliga Àrab, Yusef Ahmed
El representant sirià davant la Lliga Àrab, Yusef Ahmed
El Caire

El govern sirià rebutja las sancions de la Lliga Àrab i continua amb la repressió

El representant sirià davant la Lliga Àrab, Yusef Ahmed, ha assegurat aquest dissabte que la decisió de l'organisme panàrab de suspendre Damasc és "il·legal i infringeix l'estatut i reglament intern". En declaracions recollides per l'agència oficial de notícies siriana, Sana, Ahmed va denunciar que l'organització panàrab està sotmesa als EUA i Occident. Almenys vuit civils i nou membres de les forces de seguretat han mort en diferents zones de Síria, en una nova jornada de violència que coincideix amb la decisió de la Lliga Àrab de suspendre Damasc de l'organització.

Actualitzat
En un comunicat, l'Observatori Sirià per als Drets Humans (OSDH) ha informat de la mort de quatre civils a Homs (centre), tres a Idleb (nord), un a Daraa (sud) i un altre a Latakia (nord-oest), mentre que els Comitès de Coordinació Local han elevat aquesta xifra a 12.

Segons l'OSDH, al barri de Deir Baalba, situat a Homs, han perdut la vida un conductor d'un taxi pels trets d'un franctirador, i un altre civil a causa de les ferides de bala que va patir ahir.
També en aquesta ciutat, una persona ha mort a trets a l'àrea de suq al Hal i s'ha trobat el cadàver d'un jove segrestat el dia abans al barri de Karam el Zaitun.

Homs, un dels principals bastions de l'oposició, és objecte d'una dura ofensiva des de fa setmanes i, segons va denunciar  Human Rights Watch (HRW), el règim sirià ha comès en aquesta província crims contra la humanitat.

Pel que fa a Idleb, un altre feu opositor, una dona d'un oficial de l'exèrcit i un soldat han mort en un atac contra l'autobús en el qual es traslladaven davant de la localitat de Saraqeb.

Mentrestant, a la ciutat de Yazem, situada a la meridional província de Daraa, ha estat assassinat un activista, identificat com a Yamal Saleh al Jalaf, a casa per les forces lleials al president sirià, Bashar al-Assad. Hores abans, els agents de l'ordre s'havien portat com a ostatges tres membres de la família de l'opositor per obligar-lo que es lliurés. A més, les autoritats sirianes de la ciutat costanera de Latakia han lliurat el cadàver d'un altre activista, que va morir sota la tortura després d'estar una setmana arrestat en una caserna de la Policia Militar siriana.

D'altra banda, l'OSDH ha informat de la mort de nou membres de les forces de seguretat sirianes en una emboscada duta a terme per suposats desertors a Idleb.

L'atac de homes armats, que es creu que són dissidents de l'exèrcit, ha estat llançat contra l'autobús en què viatjaven els agents a la carretera que uneix les localitats de Maarat al Numan i Jan Shijun.

Tant a Idleb com a Homs, els grups opositors parlen de desercions massives per part de soldats que es neguen a disparar contra els civils, encara que això com la resta de les dades no pot ser comprovat de forma independent per les restriccions imposades als periodistes pel règim de Damasc.

Aquestes noves víctimes es produeixen el mateix dia en què els caps de la diplomàcia àrab han decidit suspendre Síria de totes les organitzacions dependents de la Lliga Àrab, així com la seva participació en les reunions.

L'organització panàrab també ha demanat que s'imposin sancions econòmiques i polítiques a Síria i que es retiri els ambaixadors àrabs de Damasc, entre altres punts.
Des de mitjans del març passat, Síria és escenari de revoltes populars contra el règim d'Al-Assad que han causat la mort de més de 3.500 persones, segons les últimes xifres difoses per les Nacions Unides.

D'altra banda el ministre britànic d'Afers Exteriors, William Hague, ha expressat avui el seu suport a la decisió presa per la Lliga Àrab de suspendre la participació de Síria en les activitats de l'organització mentre continuï la repressió en aquest país.

En un comunicat, Hague assenyala que la resolució adoptada al Caire pels ministres d'Exteriors de la Lliga demostra la seva frustració per la "intransigència" del president sirià, Bashar al-Assad, que és compartida "per molts altres països de la comunitat internacional", entre els quals el Regne Unit.

"Donem suport a la Lliga Àrab en els seus esforços per posar fi a la matança del poble sirià", va declarar Hague, que va afegir que "aquesta violència contínua és deplorable i ha d'acabar".

En una roda de premsa després d'una cimera de la Lliga Àrab al Caire, el ministre d'Exteriors qatarià, Hamad bin Yasemen al Zani, va dir que la mesura es va adoptar pel fet que "no hi ha hagut una resposta total i immediata de Síria al pla àrab", que exigia el cessament de la violència al país per sortir de la crisi.



Anar al contingut