Madrid

El govern recusarà dos magistrats conservadors després que el Constitucional ha admès el recurs del PP contra el mandat de Casas

El govern espanyol ja té a punt l'estratègia per contrarestar els efectes de l'última batalla entre progressistes i conservadors al Tribunal Constitucional, i que posa en qüestió el paper d'àrbitre d'aquesta institució. I és que, previsiblement, demanaran la recusació dels magistrats Roberto García Calvo i Jorge Rodríguez Zapata, tots dos del sector conservador, després que aquest sector ha guanyat força al TC. Finalment, s'ha acordat que tant la presidenta, María Emilia Casas, com el vicepresident, Guillermo Jiménez, s'abstinguin en la votació del recurs del PP contra la llei orgànica del mateix tribunal. Si el recurs prospera, el dictamen sobre la constitucionalitat de l'Estatut dependrà d'un tribunal de majoria conservadora.

Actualitzat

Després de quatre reunions i un mes de deliberacions, el ple del Tribunal Constitucional va acceptar les abstencions de la presidenta, María Emilia Casas, i del vicepresident, Guillermo Jiménez, en el recurs presentat pel Partit Popular contra la llei que ha de regular aquest òrgan.

Va ser una victòria del sector conservador, que gràcies al vot de qualitat d'un dels seus membres el TC aparta Casas i Jiménez de les deliberacions sobre aquest recurs.

El ple del Tribunal Constitucional el formen 12 magistrats, però en la reunió d'aquest dimarts n'hi van participar deu. Cinc d'ells del considerat sector conservador, i els altres cinc, del progressista.

En la votació hi va haver un empat, que va desfer el magistrat més veterà, el conservador Vicente Conde, que actuava com a president accidental. Amb el seu vot de qualitat, Conde va tombar les intencions del sector progressista de no acceptar l'abstenció de la presidenta i el vicepresident. I tot seguit, amb el mateix vot de qualitat, va donar la majoria al sector conservador, que va aprovar acceptar el recurs del PP contra la llei que reformava aquest tribunal.

Ara, la decisió es comunicarà a les parts i el govern espanyol, com ja va anunciar, té intenció de recusar dos magistrats conservadors d'aquest debat. Es tracta de Roberto García Calvo i Jorge Rodríguez Zapata, que al juny passat van enviar una carta a la presidenta del tribunal en què es posicionaven contra la reforma del tribunal.

Una majoria conservadora al Tribunal Constitucional podria fer que es tombessin grans lleis del mandat del govern de Zapatero, com són la d'igualtat, la dels matrimonis homosexuals o el mateix Estatut de Catalunya, recorregut pels populars.

Un llarg enfrontament

Al desembre acaba el mandat l'actual presidenta, del sector progressista, i tres magistrats conservadors. Segons la reforma aprovada al maig, en contra del criteri del PP, els nous magistrats que haurien d'entrar serien nomenats pel Senat i proposats per les comunitats autònomes. Dos progressistes i dos conservadors. El resultat serien set magistrats progressistes i cinc de conservadors, un horitzó que el PP vol evitar.

Per frenar tot això, el PP va demanar que la presidenta i el vicepresident abandonessin el tribunal i no allarguessin el seu mandat fins al desembre, quan arribarien els substituts, segons la llei que al maig va aprovar el PSOE. El passat dia 8 d'octubre van quedar deu magistrats, cinc de conservadors i cinc de progressistes, per prendre la decisió sobre el recurs que el PP va presentar contra la llei orgànica del mateix tribunal, l'empat del qual havia de desfer el magistrat més veterà, que és conservador. El president accidental, finalment, ha fet que tant la presidenta, María Emilia Casas, com el vicepresident, Guillermo Jiménez, s'abstinguin en la votació del recurs presentat pels populars contra el mandat de la presidenta.

Anar al contingut