Barcelona

El govern proposa apujar impostos per pal·liar l'ofec de les finances municipals

Mig centenar d'ajuntaments catalans arrosseguen deutes milionaris i tenen unes finances a punt de la fallida. Davant d'aquesta situació, la Generalitat i representants dels ajuntaments s'han reunit aquest dijous a la tarda per debatre solucions. La trobada ha acabat sense decisions concretes, tot i que el govern català proposa apujar impostos i mancomunar serveis per sortir de l'atzucac. La reunió ha generat malestar entre alguns batlles que consideren que el govern català els ha posat en el punt de mira. Dels 55 alcaldes convocats, han assistit a la cita una quarantena.

Actualitzat
El govern proposa als ajuntaments de Catalunya que estan a punt de la fallida econòmica que augmentin impostos i que es plantegin si han de reduir serveis o mancomunar-se amb altres municipis. Així ho ha plantejat aquest dijous al vespre la vicepresidenta, Joana Ortega, que s'ha reunit amb 38 alcaldes de municipis que passen per una situació econòmica molt delicada.

La reunió ha acabat sense decisions concretes. El govern català dóna suport total als municipis, però també els adverteix que no hi ha més diners. Per això, els demana que gestionin de manera més eficient els recursos que tenen i redueixin alhora la despesa.

Malestar i absències

Els departaments d'Economia i Governació havien convocat 55 alcaldes de municipis d'entre 5.000 i 75.000 habitants. La convocatòria ha provocat malestar en alguns dels batlles, que no entenen per què la Generalitat els ha posat en el punt de mira, de manera que només 38 han assistit a la trobada que s'ha celebrat a Barcelona.

La Federació de Municipis de Catalunya reclama una altra reunió urgent amb el govern i més àmplia que la d'aquest dijous per parlar de les finances municipals. El seu president, Manuel Bustos, diu que els ajuntaments estan ofegats pel retard en el pagament dels deutes de la Generalitat i per les exigències de l'Estat, que els reclama 3.700 milions d'euros, per tornar en cinc anys. Segons Bustos, els consistoris estan pagant un error del govern espanyol.

Ajuntaments amb l'aigua al coll

Sitges, Banyoles, Figueres, Gavà, Tàrrega, Cunit, Moià, Mollerussa i Igualada són algunes de les poblacions que tenen problemes financers. A Igualada, per exemple, el nou govern municipal explica que tenen dificultats per pagar els proveïdors a curt termini, els ingressos han baixat i els bancs no els donen més crèdits. Per pal·liar la situació, ara plantegen ampliar encara més els terminis de pagament, refinançar el deute amb els bancs i buscar noves fonts d'ingressos.

A Mollerussa, proposen altres solucions que passen per mancomunar serveis i compartir recursos amb municipis propers, una fórmula que s'està estenent per altres ajuntaments catalans com ara alguns del Vallès Occidental. A Castellar del Vallès, Sentmenat i Sant Llorenç Savall, les pròximes compres de material d'oficina es podrien fer de manera conjunta per intentar obtenir millor preu i rebaixar despeses.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut