Islamabad

El govern pakistanès intenta una última negociació amb els talibans atrinxerats a la Mesquita Vermella d'Islamabad

Compàs d'espera. És el que es viu en aquestes últimes hores a la Mesquita Vermella d'Islamabad perquè des d'avui un equip negociador creat pel govern pakistanès intenta intercedir amb els estudiants islamistes atrinxerats en busca d'una solució pacífica. El missatge de Pervez Musharraf, però, continua sent contudent: "rendir-se o morir".

Actualitzat

L'exèrcit pakistanès continua enviant més soldats a la Mesquita Vermella i aquesta tarda s'hi ha tornat a sentir un altre intercanvi de trets. El recompte oficial de víctimes és de 21 morts en una setmana, però algunes fonts parlen de gairebé un centenar. De tant en tant els soldats llancen gasos lacrimògens a l'interior de la mesquita, han tallat l'aigua i l'electricitat a la zona i fa dies que s'ha decretat un toc de queda.

A més, es tem que la violència s'estengui ja que ahir tres ciutadans xinesos van ser assassinats a Peshawar, i es tem una onada d'atacs dels militants islamistes contra la comunitat xinesa del país, a la qual atribueixen regentar negocis que consideren antiislàmics, com de prostitució o de venda de begudes alcohòliques. El govern de Pequín, aliat tradicional del Pakistan, ha demanat protecció per als seus ciutadans.

També lluny d'Islamabad, els partits democràtics pakistanesos a l'exili s'han reunit aquest cap de setmana a Londres per criticar el que consideren una pèssima gestió de la crisi per part de l'exèrcit. L'oposició no ha acceptat mai la legitimitat de Musharraf com a president i vol aprofitar la seva situació de debilitat i l'amenaça islamista per demanar-li la convocatòria d'eleccions.

Les autoritats van llançar ahir una última advertència als radicals islamistes atrinxerats a dins del centre de culte des de ja fa una setmana. Se'ls demana que es rendeixin, si no, tal com va dir el president, Pervez Musharraf, dissabte, els mataran. Però les amenaces de les autoritats no han servit de gaire i els radicals continuen oposant una forta resistència. Volen, per damunt de tot, imposar la llei talibana.

Mentrestant, ahir es feien els funerals pel coronel de l'exèrcit mort dissabte. Estava dirigint una operació per fer forats a les parets del recinte perquè els centenars de dones i nens que els islamistes retenen com a escuts humans es poguessin escapar.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut