Corea del Nord

El govern nord-coreà nega que Kim Jong Il hagi patit un infart cerebral

El règim de Corea del Nord ha desmentit que el seu líder, Kim Jong Il, estigui malalt o tingui cap problema de salut. L'afirmació l'ha fet el número dos del país, en una entrevista a una agència japonesa i davant les especulacions sorgides per l'absència dimarts de Kim en els actes de celebració del 60è aniversari de l'estat comunista. Es tracta de la primera reacció oficial sorgida arran de les informacions dels serveis secrets sud-coreans i nord-americans sobre uns eventuals problemes de salut de Kim Jong Il i que apuntaven que podria, fins i tot, haver patit un infart cerebral.

Actualitzat

En la mateixa línia, un alt diplomàtic de Pyongyang ha dit que aquests rumors difosos pels mitjans occidentals formen part d'una conspiració, tal com ja han fet en el passat. A la veïna Corea del Sud, el president s'ha reunit amb un grup d'assessors per avaluar quina resposta s'hauria de donar en cas d'una malaltia seriosa del seu homòleg del nord.

L'última aparició de Kim Jong Il, de 66 anys, va ser el 14 d'agost passat. Des de llavors, s'ha especulat molt sobre la seva salut, que se sap que és precària. A la diabetis i als problemes de cor s'hi afegeix un excessiu consum d'alcohol i una alimentació poc saludable.

Què passarà amb Corea del Nord?

Una possible malaltia de Kim Jong Il o la seva mort plantegen moltes incògnites sobre el futur de Corea del Nord. L'actual dirigent nord-coreà va succeir el seu pare i fundador del país, Kim Il Sung, fa 14 anys. Seguint la tradició familiar, ha nomenat un dels seus tres fills com a successor però, alguns escàndols fan que no sigui ben vist. Un altre nom que pren força és el del marit de la germana de Jong Il, de 62 anys, tot i que podria ser només un pont per guanyar temps i escollir un altre líder.

Un segon punt és com es desenvoluparà la política militar. La figura de Kim Jong Il ha aglutinat tota la força militar. És la màxima autoritat de la Comissió Nacional de Defensa i de l'exèrcit. També és el cap visible del Partit dels Treballadors de Corea amb el seu pare com a etern president. L'estratègia militar podria canviar depenent de qui fos el nou líder perquè ja hi ha divisió d'opinions en el si del govern.

Una altra qüestió molt rellevant i que afecta les relacions exteriors és la seguretat nuclear. L'alarma va saltar quan, al 2006, Corea del Nord va fer una prova nuclear sota terra i va demostrar que tenia tecnologia nuclear. No hi ha dades oficials ni confirmació de l'arsenal nuclear nord-coreà, però es creu que el país tindria capacitat per contruir entre sis i vuit bombes atòmiques. Les pressions exteriors han obligat el govern a iniciar un procés de desmantellament després de signar un acord de no proliferació nuclear. A canvi de cedir, Corea del Nord va rebre una important injecció econòmica en forma de subvencions. Si Kim Jong Il és rellevat, desencallar un acord en aquesta matèria serà un objectiu prioritari per disminuir la tensió a la regió.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut