El portaveu Turull i el vicepresident Junqueras (ACN)
El portaveu Turull i el vicepresident Junqueras (ACN)
Barcelona

El govern no facilitarà la llista de funcionaris que els reclama La Moncloa

El vicepresident Junqueras també anuncia que recorreran al Suprem i al TC l'amenaça de Montoro de tallar el FLA

RedaccióActualitzat

El vicepresident Oriol Junqueras ha anunciat, conjuntament amb el portaveu Jordi Turull, que el govern no facilitarà la llista de treballadors i funcionaris que certifiquen les finances públiques catalanes, tal com els reclama el govern espanyol. Segons ha recordat Junqueras, són els membres del govern els que assumeixen les responsabilitats de les seves decisions i els que respondran davant qualsevol petició d'informació. Segons han dit, el govern sí que farà els certificats setmanals amb les despeses. 

El govern també ha volgut deixar clar que garantirà el dret de defensa dels alts càrrecs i empleats públics de l'administració de la Generalitat. L'acord vol protegir "els treballadors públics en procediments judicials sempre que actuïn en l'exercici de les seves funcions i en la defensa de l'interès general". Això suposa, entre d'altres, que el cost de la defensa d'aquests treballadors anirà a càrrec de la Generalitat.

Avís d'Hisenda

Davant d'aquest anunci, fonts d'Hisenda han explicat a TV3 que el fet de no enviar la llista amb els noms dels funcionaris incompleix l'ordre del govern espanyol que dissabte va publicar el Butlletí Oficial, i que prendran les mesures que preveu la llei. De moment, però, no han volgut anar més enllà. 

El govern recorrerà al Suprem i al TC l'amenaça de Montoro de tallar el FLA

El vicepresident Oriol Junqueras ha anunciat, també a la roda de premsa del Consell Executiu, que la Generalitat presentarà dos recursos, un al Suprem i un al TC, per la decisió del govern espanyol de condicionar el FLA a no avançar en els preparatius del referèndum. Segons Junqueras, és el pas imprescindible per portar aquesta qüestió davant les instàncies internacionals.

Sobre els 6.150 euros que el govern espanyol vol saber si s'han dedicat al referèndum, Junqueras ha apel·lat a la responsabilitat de Madrid, perquè ja disposa d'aquesta informació. Segons el vicepresident, "l'intentent d'utilitzar el FLA perjudica la ciutadania i els proveïdors, principalment els de serveis socials". Per exemple, ha dit que podria afectar el bon funcionament dels hospitals i de 183 entitats.

No confirmen la compra d'urnes

Pel que fa a la compra de les urnes, el portaveu Jordi Turull ha tornat a tirar pilotes fora i ha assegurat que "quan s'hagin comprat ja se n'informarà". Turull ha tornat a confirmar, però, que l'1 d'octubre n'hi haurà.

Aquest dimarts al matí, el periodista Ernesto Ekaizer ha assegurat al programa "Els Matins d'estiu" de TV3 que el govern ja tindria les urnes, tal com hauria explicat el president Puigdemont en un sopar amb diferents personalitats aquest dilluns, un extrem que Turull no ha volgut confirmar.

La compra d'urnes ha estat un dels temes que han generat més tensions. El concurs per la seva compra va quedar desert i la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el seu número dos estan sent investigats per aquesta qüestió.

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ja va dir que perseguiran penalment l'adquisició de les urnes, també si es feia de manera encoberta. Segons Maza, comportaria un delicte de malversació.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut