Protestes al carrer aquest diumenge a Managua (EFE)
Protestes al carrer aquest diumenge a Managua (EFE)
Managua

Nicaragua derogarà la reforma de les pensions després de 27 morts a les protestes

Ho ha anunciat el president, Daniel Ortega, que ha reconegut que la reforma de la seguretat social no és viable

RedaccióActualitzat

El govern de Nicaragua fa marxa enrere i ha anunciat la derogació de les reformes a la seguretat social, que han provocat violència i actes vandàlics pels carrers de la capital, Managua, i altres ciutats del país. El balanç dels enfrontaments de la policia i l'exèrcit amb la població és de 27 morts i més d'un centenar de ferits, segons diverses organitzacions humanitàries. Oficialment, però, hi ha hagut 10 morts.

L'anul·lació d'aquestes reformes l'ha anunciada el president del país, Daniel Ortega. Ortega ha reconegut que la reforma de la seguretat social no és viable, que ha generat una situació dramàtica, i que queda revocada amb l'objectiu de facilitar el diàleg amb el sector privat i els representants dels treballadors.

Les protestes van esclatar dimecres passat, després que s'aprovés una reforma que augmentava la cotització dels treballadors de les empreses, i que preveia que els jubilats paguessin un 5% de la pensió per cobrir la seva assistència en salut.

Tot i la derogació, l'exèrcit continua desplegat per les principals ciutats, on també hi ha hagut escenes de pillatge, amb assalts a supermercats per proveir-se d'aliments davant la possibilitat que les protestes s'allarguessin. De fet, al mateix discurs, Daniel Ortega ha dit que actuarà amb mà ferma per restablir l'ordre, i ha afirmat que la majoria de la població li fa costat.

L'anunci de derogació no ha revertit la tensió d'aquests últims dies. A Managua, els estudiants universitaris continuen atrinxerats, i han anunciat que mantindran la protesta fins que Ortega no dimiteixi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut