Barcelona

El govern multa amb 30.000 euros la companyia Airbnb per anunciar pisos turístics il·legals

La Generalitat és la primera administració europea que sanciona el gegant nord-americà de l'allotjament turístic

RedaccióActualitzat

El govern ha multat el gegant de l'allotjament turístic, la companyia nord-americana Airbnb. La Generalitat li ha imposat una sanció de 30.000 euros, el màxim previst per la llei, per haver publicat anuncis de pisos turístics il·legals. De fet, el govern considera que l'oferta d'habitacions de lloguer que la web de la multinacional fa a Barcelona és una infracció greu de la Llei d'Apartaments Turístics catalana. La legislació especifica que només es poden llogar habitatges sencers per a estades curtes.

En el cas que la companyia no retiri de manera immediata del portal els habitatges que no compleixen la normativa, el govern es planteja començar el procediment per impedir que es pugui accedir a la plataforma des de Catalunya.

Airbnb és la plataforma més important per posar en contacte particulars d'arreu del món per llogar allotjaments turístics. La Generalitat es converteix en la primera administració europea que sanciona aquesta companyia.

A banda d'Airbnb, la Generalitat també ha multat set empreses més com a conseqüència de 55 expedients que va obrir a l'abril per possibles infraccions similars.

Puig: "Les regles del joc són les mateixes per a tothom"

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha volgut deixar clar que el govern està al costat de l'economia de col·laboració o economia compartida, però que "les regles del joc del mercat són les mateixes per a tothom" i, si a Catalunya no està permesa la comercialització d'habitacions per a un ús turístic, tampoc ho poden fer les plataformes tecnològiques com Airbnb.

"L'economia de col·laboració no vol dir ni economia submergida, ni frau fiscal, ni deixar que l'usuari d'un establiment turístic tingui un risc", ha advertit Puig, que ha insistit que "s'ha de funcionar complint les normes".

Multes també per als particulars que ofereixen els pisos de manera il·legal

Només el 40% del mig milió de places que s'ofereixen en apartaments turístics a Catalunya és legal. Una bona part, més de 67.000, són a la ciutat de Barcelona. La resta funcionen sense cap mena de llicència. I aquests establiments són l'objectiu de les inspeccions del govern català. Fins al juny, ha imposat més d'un centenar de sancions a propietaris i gestors per haver ofert de manera il·legal fins a 11.000 places.

La demarcació de Barcelona és la que n'acumula més. Així, s'han recaptat més de 537.000 euros, amb multes compreses entre els 3.000 i els 24.000 euros. Catalunya és pionera en la normativa que obliga a tenir els apartaments registrats, una mesura aplaudida per algunes associacions del sector.

Amb Barcelona com a principal reclam turístic, l'Ajuntament ha posat fre a la proliferació d'apartaments turístics. Primer ho va fer a Ciutat Vella, i, ara, ho estendrà a altres districtes de la ciutat. De moment no concedeix llicències en determinades zones, com l'Eixample, mentre prepara una regulació per a tota la ciutat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut