Barcelona

El govern modifica els barems de la llei de dependència per incloure-hi millor les persones amb trastorns mentals

Unes cinc-centes persones s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per celebrar els canvis introduïts en els barems de la llei de dependència, que permetran atendre de manera "més justa i equitativa" les necessitats de les persones amb trastorns mentals. La Federació Catalana d'Associacions de Familiars de Malalts Mentals va convocar inicialment aquest acte en protesta per la desprotecció que, segons la seva opinió, donava la llei de dependència a aquests malalts, però va canviar el signe de la concentració després que ahir el govern anunciés nous canvis en el barem que establirà el grau de dependència.

Actualitzat
En concret, aquest nou sistema de puntuació inclou un criteri sobre tasques domèstiques, de vuit punts, que serà per a malalts mentals i discapacitats psíquics, i augmenta la valoració de les persones amb malalties psíquiques en l'àmbit de decisions i la relacionada amb l'atenció de la salut.

El president de l'associació, Xavier Trabado, considera que aquesta modificació suposa "un moment important per començar a reduir el dèficit històric en els serveis per a les persones afectades i les seves famílies". Trabado ha recordat que tal com estava definit l'anterior barem, els resultats obtinguts per la federació demostraven que més del 80% de les persones amb algun trastorn mental greu no arribaven als vint-i-cinc punts mínims per rebre algun tipus de prestació o servei de la llei de dependència.

La llei de dependència va entrar en vigor l'1 de gener passat i, segons la previsió del govern, s'acabarà de desplegar el pròxim mes d'abril. Això no obstant, la prestació dels beneficis serà progressiva: començarà aquest any amb els denominats "grans dependents" i la resta de possibles beneficiaris s'hi anirà incorporant fins al 2015.
Anar al contingut