El govern mexicà exigeix la rendició dels revolucionaris d'Oaxaca, que es volen reforçar per fer front a l'exèrcit

El govern de Mèxic ha exigit a l'Assemblea Popular del Poble d'Oaxaca que abandoni de manera immediata els carrers, places i edificis públics i privats que ocupa com a mesura de protesta contra el governador estatal, Ulises Ruiz. El missatge arriba després que s'ha anunciat la mobilització de les tropes federals, un gest que fins ara rebutjava el president, Vicente Fox, però que ara li ha de servir per aturar la revolta d'aquest estat del sud del país. Malgrat aquestes mesures de pressió, els revolucionaris han anunciat que no es pensen rendir i que reforçaran les barricades. Des del maig, 9 persones han mort en enfrontaments al carrer, 4 de les quals les últimes hores. <br><br>
El govern mexicà exigeix la rendició dels revolucionaris d'Oaxaca, que es volen reforçar per fer front a l'exèrcit
Oaxaca

El govern mexicà exigeix la rendició dels revolucionaris d'Oaxaca, que es volen reforçar per fer front a l'exèrcit

El govern de Mèxic ha exigit a l'Assemblea Popular del Poble d'Oaxaca que abandoni de manera immediata els carrers, places i edificis públics i privats que ocupa com a mesura de protesta contra el governador estatal, Ulises Ruiz. El missatge arriba després que s'ha anunciat la mobilització de les tropes federals, un gest que fins ara rebutjava el president, Vicente Fox, però que ara li ha de servir per aturar la revolta d'aquest estat del sud del país. Malgrat aquestes mesures de pressió, els revolucionaris han anunciat que no es pensen rendir i que reforçaran les barricades. Des del maig, 9 persones han mort en enfrontaments al carrer, 4 de les quals les últimes hores.

Actualitzat
El president de Mèxic, Vicente Fox, ha ordenat el desplegament de tropes federals a l'àrea just després de la mort de quatre persones, una de les quals un càmera nord-americà, en els enfrontaments armats entre els opositors al governador estatal, Ulises Ruiz, i grups de desconeguts. Ja fa cinc mesos que va començar la revolta, que originàriament era una protesta laboral del col·lectiu de mestres però que ha aglutinat l'oposició.

En un comunicat, la presidència mexicana ha afirmat que els esdeveniments de la ciutat d'Oaxaca "atempten contra l'ordre i la pau dels ciutadans" i que, per aquest motiu, s'ha decidit mobilitzar l'exèrcit. El text, però, es limita a afegir que les forces federals "s'aniran concentrant a la capital de l'estat" al llarg de les pròximes hores.

El president mexicà, Vicente Fox, ha pres la iniciativa després d'unes hores marcades pels tirotejos, el llançament de còctels Molotov i l'incendi de vehicles. Des d'aquest divendres hi ha hagut quatre morts en els enfrontaments, un dels quals un càmera nord-americà, que ha perdut la vida d'un tret al pit. Els altres tres morts són mexicans. Dos han perdut la vida en tirotejos i el tercer, una dona, en no poder rebre atenció mèdica a causa de les barricades, que han barrat el pas de l'ambulància que l'havia de traslladar a un hospital.

L'esclat de violència al carrer ha coincidit amb una reunió entre el ministre de Governació, Carlos Abascal, i representants del Sindicat Nacional de Treballadors de l'Educació, el col·lectiu que va començar les protestes a Oaxaca. El conflicte va arrencar el 22 de maig passat, amb una vaga dels mestres, que van acabar l'aturada dijous passat. De moment, però, les classes continuen suspeses.

NOTÍCIES RELACIONADES