Els diputats de la CUP
Els diputats de la CUP
Barcelona

Puigdemont assegura que "hi ha d'haver pressupostos"

El govern manté la pressió a la CUP a l'espera del que decideixi el seu consell polític

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat ha insistit aquesta tarda que el govern necessita uns nous pressupostos per poder tirar endavant els seus projectes. Puigdemont pressiona d'aquesta manera a la CUP, poc abans de la decisió del consell polític d'aquesta formació sobre la seva esmena a la totalitat dels comptes.

"Només es pot dir d'una forma: hi ha d'haver pressupostos", ha assegurat Carles Puigdemont, que ha afegit que tenir uns comptes "és una de les coses bàsiques que un govern necessita" per poder aplicar la seva política. Ho ha dit en un discurs durant la celebració del 10è aniversari de l'entitat Ammfeina Salut Mental de Catalunya, en un acte a la Casa del Mar de Barcelona.

Aquest migdia, la portaveu del govern, Neus Munté, havia reiterat en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu "la defensa dels pressupostos i la mà estesa per millorar-los, un cop s'hagi superat el tràmit del debat", i confirma que el govern "resta a l'espera del que decideixi avui la CUP", en el consell polític sobre els pressupostos. Munté ha recordat que "l'acord d'estabilitat segueix avui en dia vigent" i ha deixat clar que el govern no demana "un xec en blanc" però "sí que es puguin tirar endavant els pressupostos" i es puguin "aplicar millores".

La política catalana està pendent doncs del que decideixi el consell polític de la CUP. Després de presentar una esmena a la totalitat dels comptes la setmana passada, algunes representacions territorials han forçat una assemblea, després de les converses amb Junts pel Sí i del risc que en l'horitzó apareguin noves eleccions, si no hi ha acord.

Aquest dilluns al vespre es van reunir les assemblees territorials de la formació del Nord-Oriental, Vallès Oriental-Baix Montseny i Ponent, però no serà fins aquesta nit quan la CUP decidirà si manté l'esmena a la totalitat pels comptes d'aquest any o bé la retira. Es reuniran el Consell Polític (CP), que representa les assemblees territorials, i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP), que aplega les organitzacions que formen la CUP i va aprovar l'esmena a la totalitat. Seran una seixantena de persones.

De moment, la CUP Ponent-Pirineu ha acordat demanar la retirada de l'esmena a la totalitat.

En la reunió del Secretariat Nacional de dijous passat es va visualitzar que la meitat del grup parlamentari és partidari de reconsiderar la retirada de l'esmena a la totalitat si la negociació evoluciona de forma favorable. Aquest dilluns, el diputat Benet Salellas ha afirmat que en els últims dies hi ha hagut "moviments explícits" i "trobades" amb el govern que el fan ser "més optimista" sobre un possible acord.

El motiu: nova proposta d'Economia

La CUP explica que l'objectiu és valorar la nova proposta pressupostària que els va fer el Departament d'Economia dijous passat. El mateix dijous, la CUP va decidir en una reunió del Secretariat Nacional que no es convoqués l'anomenat CP-GAP per valorar la proposta. Però va posar una excepció: si ho demanaven un mínim de tres assemblees territorials, es faria.

Ara, el grup té sobre la taula valorar si retirar o no l'esmena a la totalitat que els cupaires mantenen per ara als comptes que ha presentat el govern.

La trobada extraordinària d'aquests dos òrgans, que representen el territori i les organitzacions afins a la candidatura cupaire, podria decidir retirar l'esmena a la totalitat. Un escenari, però, que xoca amb els resultats de l'última reunió, en què es va aprovar l'esmena per 28 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions.

Què inclou la proposta?

En la nova proposta del govern s'inclou fer créixer la despesa social via ampliacions de crèdit a través de la creació de dos nous impostos sobre les entitats de crèdit i sobre l'energia nuclear que substitueixin els dos anul·lats pel Tribunal Constitucional.

El document, que l'executiu va fer públic un cop acabada la reunió, també preveu, entre d'altres, incrementar en vint milions la partida de la llei de la dependència, seixanta milions, en dos anys, destinats a les escoles bressol i recuperar la titularitat pública d'Aigües Ter-Llobregat si el Tribunal Suprem ratifica l'anul·lació de la concessió dictaminada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El govern també es comprometia a "estudiar una eventual modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries en la fase de tramitació del projecte de llei, un cop superat el debat a la totalitat".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut