Barcelona

El govern legalitza els "afterhours" i aprova un reglament per regular-ne la ubicació i els horaris

El govern ha acordat en la seva primera reunió després de les vacances la llei d'espectacles públics i les activitats recreatives. La normativa regula les condicions que han de complir locals nocturns, bars, discoteques i "afterhours". La llei n'estableix els horaris, l'espai que han de tenir, la ubicació i les mesures de seguretat. Pel que fa als establiments que ofereixen serveis sexuals, es mantenen vigents els requeriments estipulats fins ara per obtenir una llicència municipal. També el compliment de les condicions d'higiene i salubritat de la normativa vigent. L'únic punt del decret que no inclou el reglament és el control sanitari preventiu de les treballadores, ja que, a la pràctica, s'utilitzava com a argument per evitar l'ús de mesures de protecció.

Actualitzat
El govern ha tornat aquest dimarts a la feina després de les vacances i en la primera reunió després del parèntesi estival ha donat llum verda al reglament que desenvolupa la llei d'espectacles i activitats recreatives. Aquesta normativa estableix un reglament pels locals nocturns, bars, discoteques i "afterhours", que per primera vegada tenen rang legal. Així es regulen amb precisió els horaris i les condicions que ha de tenir l'espai. A més, s'atorga als ajuntaments més competències per controlar i multar aquests tipus d'establiments. També introdueix canvis en els establiments que ofereixen serveis sexuals.

Les prostitutes, sense controls preventius obligatoris

Els locals que ofereixin serveis sexuals hauran de complir les mateixes condicions d'higiene i salubritat estipulades a la normativa vigent. Segons la nova normativa, aquests establiments hauran de posar a l'abast de totes les persones usuàries preservatius i hauran d'informar que aquest és el millor mètode per prevenir malalties de transmissió sexual.

L'únic punt del decret que no inclou el reglament és el d'un control sanitari preventiu de les treballadores sexuals, ja que, a la pràctica, s'utilitzava com a reclam i argument per evitar l'ús de mesures de protecció. La Generalitat deixarà en mans dels ajuntaments aquests requisits.

La normativa manté les previsions vigents fins avui pel que fa als requeriments per obtenir una llicència municipal, així com les limitacions o les condicions d'emplaçament i els altres requisits establerts a les ordenances municipals.

Legalització dels "afterhours"

Aquesta normativa també legalitza els anomenats "afterhours". El reglament fixa una sèrie de condicions perquè aquest tipus d'establiments obtinguin la llicència. Una de les més destacades és que s'hauran d'ubicar a més de 500 metres de qualsevol nucli urbà.

A més, els "afterhours" hauran de tenir personal de seguretat i aparcament privat. El nombre de vigilants i de places de pàrquing es fixaran en funció de l'aforament del local, un aforament que s'haurà de controlar, ja que la norma obliga els locals a incorporar sensors i càmeres de comptatge per no excedir l'aforament permès.

Una altra qüestió que regularà el reglament és l'horari, que quedarà establert entre les 7 del matí i les 2 del migdia. Els locals tindran un any per incorporar limitadors de so i tres anys per complir tots els nous requisits del reglament, que entrarà en vigor a partir de l'octubre. La llei preveu importants sancions per als empresaris que no compleixin la normativa.

Discoteques per a menors prohibides per als majors

El text també incorpora novetats pel que fa a les discoteques per a joves d'entre 14 i 17 anys. L'horari es mantindrà com fins ara, entre les 7 de la tarda i les 10 del vespre, però s'introduirà una prohibició: l'accés als més grans de 18 anys. En aquests llocs estarà prohibit vendre alcohol i tabac.

Un pla per arribar als 76.000 vehicles elèctrics el 2015

L'executiu català també ha aprovat un pla per impulsar els vehicles elèctrics que té com a objectiu passar dels 600 d'avui als 76.000 cotxes elèctrics en cinc anys. A més, aquest pla també es fixa incrementar fins als 91.200 els punts de càrrega per aquest tipus de vehicle.

El pla preveu donar ajudes a la compra de vehicles elèctrics, i tota mena de mesures per incentivar-ne l'ús, com ara una rebaixa en els peatges.

Aprovat el reglament de la llei de fosses

En la reunió d'aquest dimarts, el govern també ha aprovat el reglament de la llei de fosses, que té llum verda des del juny amb l'objectiu de localitzar i dignificar les restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. La primera fossa que es preveu dignificar és la del cementiri de Lleida, on es podria iniciar la intervenció aquesta tardor.

La reunió del Consell de Govern es fa aquest dimarts sense que José Montilla hagi desvelat la data de les eleccions. El president, però, ha dit als seus consellers que la setmana vinent la farà pública.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut