Nova York

El govern iraquià rescindeix el contracte a l'empresa de seguretat nord-americana Blackwater

La presència dels Estats Units a l'Iraq i la falta de seguretat que hi hagut ha comportat, tots aquests anys, que també s'hi haguessin instal·lat empreses de seguretat que havien de garantir, principalment, que els funcionaris nord-americans estiguessin sans i estalvis. Una d'aquestes empreses és Blackwater, que ha estat objecte de polèmica per diverses actuacions, especialment per una que, el 2007, va acabar amb 17 persones mortes. Ara, la presència de Blackwater arriba al seu final, ja que el govern iraquià ha decidit no renovar-li el contracte.

Actualitzat
El nom de Blackwater és conegut per qualsevol ciutadà iraquià. Aquesta empresa de seguretat privada va arribar al país del golf Pèrsic per protegir els nord-americans que hi treballaven, però ha estat al mig de diversos incidents que han fet que no passés desapercebuda. Es recorda especialment la mort de disset civils, entre els quals hi havia nens, en un tiroteig. Els fets van passar el setembre del 2007, i el govern iraquià va assenyalar directament els mercenaris de Blackwater.

Des de llavors, l'empresa ha estat en el punt de mira de l'executiu. Va revocar la llicència de Blackwater i va amenaçar d'expulsar del país els seus treballadors, però les autoritats nord-americanes van ignorar aquesta ordre i van renovar el contracte de la companyia l'abril següent. Ara amb l'entrada en vigor de l'acord de seguretat que limita l'actuació dels Estats Units al seu territori les coses han canviat.

Segons informa el diari "The Washington Post", el Ministeri de l'Interior ha comunicat a l'ambaixada nord-americana que no renovarà la llicència d'operacions de l'empresa; el motiu, el tiroteig del 2007. La fiscalia dels Estats Units va acusar formalment cinc dels membres de Blackwater d'assassinat i d'utilitzar metralladores per cometre actes violents. Tots els homes es van declarar no culpables i estan a l'espera de judici. El sisè guàrdia va arribar a un acord amb l'acusació.

Als treballadors de Blackwater que no hagin estat acusats de cap delicte se'ls permetrà continuar treballant en seguretat a l'Iraq si canvien d'empresa, segons han explicat les autoritats, que han afegit que la companyia haurà d'abandonar el país tan aviat com el comitè conjunt format per Bagdad i Washington acabi de dissenyar el pla de seguretat pel que fa a firmes privades, però no se sap quant temps caldrà.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut