Barcelona

El govern incorpora tres assessors d'ERC en el desplegament de les estructures d'estat

Gemma Calvet, Josep Ginesta i Marcel Coderch són els experts acordats, segons ha sabut TV3

TVCActualitzat

Esquerra Republicana tindrà tres experts en contacte amb el govern de la Generalitat per vetllar pel desplegament de les estructures d'estat. TV3 ha pogut saber que les dues parts han tancat l'acord que situarà Gemma Calvet, Marcel Coderch i Josep Ginesta dins l'òrbita del govern, sense formar-ne part, per supervisar per part dels republicans el full de ruta cap a la independència.

La jurista i diputada Gemma Calvet és el nom proposat pels republicans perquè s'encarregui de vetllar per la transparència d'institucions i entitats.

L'enginyer de telecomunicacions i expert en matèries energètiques Marcel Coderch centrarà la seva atenció en les infraestructures estratègiques per garantir que en el moment d'una hipotètica desconnexió amb l'estat quedin garantides les connexions energètiques en una Catalunya independent.

Josep Ginesta, expert en treball i relacions laborals, tindrà la mirada fixada a crear dues altres estructures d'estat: la seguretat social i la hisenda pròpia, imprescindibles per poder fer front a pagaments importants, com les pensions de la Catalunya independent.

Els tres experts continuaran en les seves feines i no cobraran cap sou per fer aquest assessorament.

Concretant el full de ruta

L'acord entre el govern català i els republicans arriba després de diversos contactes entre Artur Mas i Oriol Junqueras que en les últimes setmanes han permès acostar posicions.

Després de pactar un avançament electoral en clau plebiscitària i garantir el suport en l'aprovació dels pressupostos, el full de ruta encara tenia un espai per lligar: la incorporació dels republicans al govern.

Junqueras havia mostrat repetidament la seva predisposició a formar-ne part, però finalment la fórmula no ha passat perquè ERC tingui consellers ni sigui a les reunions del consell executiu. L'acord passa perquè els republicans tinguin experts proposats per ells que vetllin pel desplegament de les estructures d'estat més prioritàries.

Unes prioritats que ja es van començar a definir quan a mitjans de febrer el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciava la creació de dos comissionats, un liderat per Núria Bassols amb l'objectiu de reforçar la transparència, i l'altre encapçalat per Carles Viver i Pi-Sunyer, per preparar estructures d'estat, impulsar el desplegament de la hisenda pròpia i dissenyar l'administració de la seguretat social catalana.

És en aquests àmbits on s'emmarca la funció que hauran de desenvolupar els experts acordats ara amb Esquerra Republicana.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut