Reus

El govern i l'Ajuntament demanen responsabilitats a Gas Natural per l'incendi mortal a Reus

La Generalitat envia un requeriment a Gas Natural i li dóna cinc dies perquè expliqui si va avisar o no els serveis socials abans de tallar la llum a la dona que va morir en l'incendi de Reus

RedaccióActualitzat

La dona de 81 anys morta en un incendi a casa seva a Reus ha posat al descobert la fragilitat de moltes llars catalanes. La dona era atesa pels serveis socials des del 2013 i, des de principis d'any, tenia una subvenció per pagar la factura de l'aigua, tot i que de vegades havia rebutjat els ajuts de serveis socials. Pel que fa a la llum, no havia avisat que no podia fer front al rebut i que l'hi havien tallat. L'Ajuntament tampoc s'havia assabentat d'aquesta circumstància a través de la companyia, que, per la llei de pobresa energètica, està obligada a informar-ne.

Davant d'aquesta situació, la Generalitat ha donat cinc dies a Gas Natural perquè expliqui si va avisar o no els serveis socials abans de tallar la llum. En cas que les explicacions no siguin satisfactòries, obrirà un expedient sancionador a la companyia. Ho ha avançat a TV3 el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, i ho ha confirmat posteriorment, en la roda de premsa del Consell Executiu, el conseller d'Empresa, Jordi Baiget.

L'Ajuntament de Reus actuarà en la mateixa línia. Després de recordar que la investigació està en mans dels Mossos d'Esquadra i sentenciar que no permetrà que actuacions irregulars posin en perill els veïns, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha reiterat que la companyia elèctrica no ha complert amb la llei i no va comunicar el tall als serveis socials, i per aquest motiu emprendrà totes les mesures legals a l'abast:

"L'Ajuntament iniciarà totes les accions legals a l'abast i posarem en coneixement de la fiscalia totes les proves que tenim."

El conseller Baiget també ha explicat que la dona morta no vivia sola, sinó que compartia pis amb la seva néta, i que estava vigilada i tractada pels serveis socials malgrat que en alguna ocasió n'havia rebutjat l'ajuda, cosa que ha atribuït al fet que la situació familiar era complexa.

La llei de pobresa energètica obliga a comunicar els talls

L'endemà de la mort d'una dona de 81 anys en un incendi a casa seva a Reus, que tenia la llum tallada des de feia més de dos mesos i passava un mal moment econòmic, des de l'Ajuntament n'han donat explicacions. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha assegurat que els serveis socials no van rebre l'avís del tall de llum per part de la companyia i que ara saben que la llum estava tallada, però no oficialment:

"A nivell de serveis socials no vam rebre l'avís de la companyia sobre el tall. No teníem cap avís de tall de llum i sabem que la llum estava tallada."

Segons estableix la llei de pobresa energètica, les companyies tenen l'obligació d'avisar els serveis socials abans de tallar el subministrament. El consistori, però, tampoc va rebre l'avís per part de la família, com ho fan moltes després de ser informades que els tallaran el subministrament. En aquest cas, ha assegurat Vilella, haurien engegat les actuacions i ajudes per a aquests casos. "Des de l'Ajuntament treballem des de fa temps per lluitar contra la pobresa energètica", ha afirmat.

Arran d'aquesta situació, el consisitori ha fet un requeriment a l'Agència Catalana de Consum per tenir la informació de la companyia. Vilella ha assegurat, en canvi, que la família havia estat atesa per serveis socials des del 2013 per altres qüestions, com l'aigua, que la pagava l'Ajuntament gràcies a un fons social. També ha explicat que no els constava que la dona no visqués sola, sinó amb una néta.

El consistori ha manifestat que el compromís de l'Ajuntament amb la pobresa és absolut i que, en qualsevol cas, la mort de la veïna farà revisar els protocols per veure on han fallat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut