Hongria

El govern hongarès ofereix portar els refugiats amb autocars cap a la frontera austríaca

Àustria i Alemanya donen llum verda a l'arribada i pas dels refugiats pels dos països

RedaccióActualitzat

A Hongria, el govern ofereix ara de dur en autobusos milers de refugiats cap a la frontera amb Àustria. Un portaveu del primer ministre, Víktor Orban, ha dit que recollirien tant els milers de refugiats que hi ha a Budapest com els que aquest divendres han començat una marxa a peu cap a la frontera austríaca.

El transport es realitzarà en uns 100 autocars que aquesta mateixa nit estaran a disposició dels refugiats perquè puguin arribar a la ciutat fronterera d'Hegyeshalom, segons ha confirmat el portaveu hongarès.

La policia i la Creu Roja d'Àustria estan preparats per rebre els refugiats que es dirigeixen a les seves fronteres. En un comunicat, el ministre austríac de l'Interior ha informat que la prioritat de les autoritats austríaques és "evitar tragèdies humanes" i prendre mesures que siguin proporcionals a la situació.

Alemanya també ha donat llum verda a l'arribada i pas dels refugiats pel seu país.

La Creu Roja ha establert una àrea de descans, després de fer 40 quilòmetres, perquè passin la nit de divendres els centenars de refugiats que van a peu cap a la frontera austríaca.

S'han cansat d'esperar una solució a Budapest, on han estat bloquejats uns quants dies, i centenars de refugiats han començat aquest divendres cap la una de la tarda una marxa multitudinària a peu des de l'estació de Budapest fins a la frontera amb Àustria.

Són 250 quilòmetres de camí agònic. Estan molt cansats, fa molts dies que mengen poc, però han decidit anar a peu creuant la capital hongaresa, creuant el pont del Danubi amb la mirada fixada cap a Àustria.

Fa dies que es rumorejava que els refugiats no veien cap altra sortida que una gran marxa a peu, pacífica. Quan s'han decidit la policia no ha pogut fer-hi res i s'ho ha mirat perplexa, impotent. No els han pogut aturar.

Desesperats i determinats, han sortit de l'estació principal de trens de Budapest, on es concentraven uns dos milers de refugiats que volien marxar cap a Alemanya. El govern hongarès els havia suspès tots els trens que anaven directes cap a països de l'Europa occidental i han decidit cobrir amb les seves pròpies cames el que els estaven impedint.

Els refugiats han caminat ordenadament i, segons sembla, dirigits per alguns líders que han decidit ocupar només el carril bus, de manera que el trànsit a les avingudes no està tallat.

Un cop han deixat enrere els carrers de Budapest, han continuat sense pressa el seu camí per l'autopista.

Pel camí han rebut el suport d'alguns ciutadans hongaresos, que els han ofert aigua i menjar. La policia vigilava que no tallessin del tot el trànsit a les carreteres. Calculen que poden trigar tres dies en arribar als seu destí.

Hi continua havent refugiats a Budapest, molts a prop de l'estació de Kerenki, on han rebut atacs d'ultres, que han arribat a llançar-los granades. Per sort sembla que no hi ha hagut ferits.

A més, un refugiat afganès, de 51 anys, ha mort aquesta tarda de divendres quan abandonava l'estació de tren de Bicske, a Hongria, juntament amb centenars de persones més. Segons la policia, ha caigut per causes que no se saben. Els agents afirmen que no l'estaven perseguint.

Bona part dels immigrants que estaven en aquest tren, l'únic que ha sortit de Budapest en els últims dos dies, han marxat a peu amb la intenció d'arribar a la frontera amb Àustria. La resta ha accedit a anar cap al camp de refugiats que hi ha a prop d'aquesta població hongaresa, a uns 35 quilòmetres de la capital.

 

 

 

Fugida de centenars d'immigrants de dos camps de refugiats

Centenars de refugiats han fugit temporalment d'un centre d'acollida del sud d'Hongria on estaven internats. N'ha informat la premsa hongaresa, que apunta que són unes 300 persones les que han sortit corrent del centre de Röszke, i s'han dirigit cap a la carretera. Es troben a només uns quatre quilòmetres de la frontera amb Sèrbia. Segons apunten periodistes de la premsa local, la major part dels refugiats haurien estat retinguts novament per la policia.

A Röszke, amb capacitat només per a 800 refugiats, s'hi estan prop de 2.000 persones internades i en el passat hi havia hagut enfrontaments entre les persones internades i la policia.

En un altre camp de refugiats, a Bicske, prop de Budapest, els refugiats han trencat la tanca i han mirat de fugir, però han estat reprimits amb gasos lacrimògens pels policies, que els han obligat a tornar a dins.

Hi ha dues teories sobre les raons per a aquesta fugida. Una és que els refugiats volien parlar amb la premsa sobre les males condicions que tenen al centre, però que les autoritats els ho van negar. L'altra apunta que la fugida és una protesta contra les males condicions. Podria ser que ara l'últim objectiu fos unir-se a la gran marxa pacífica iniciada pels seus companys a Budapest.

És evident doncs, que la pressió migratòria no s'atura. Cinc mil sis-cents refugiats van creuar ahir la frontera entre Grècia i Macedònia, segons l'ONU. La portaveu de l'agència de refugiats, ACNUR, ha dit que més d'un miler són nens que van sols i ha donat una altra dada. Només una cinquantena han demanat asil a Macedònia, la qual cosa, segons l'ONU, demostra que aquests països són només de trànsit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut