Grècia

El govern grec rebaixarà impostos quatre anys després del rescat de la troica

Es rebaixarà l'impost de la renda, la taxa que grava el combustible per a calefaccions i l'anomenat "impost solidari" que finança les prestacions d'atur

RedaccióActualitzat

El primer ministre grec, Andonis Samaràs, ha anunciat un paquet de rebaixes fiscals que busca reduir la pressió de les dures retallades imposades a canvi del rescat de la troica (Fons Monetari Internacional, Banc Central Europeu i Comunitat Europea). La reducció s'aplicarà sobre l'impost de la renda, sobre la taxa que grava el combustible per a les calefaccions i sobre el polèmic "impost solidari". Aquest darrer impost l'ha de pagar qualsevol treballador per contribuir al pagament de les prestacions d'atur.

Samaràs assegura que quatre anys després del rescat, el país s'ha estabilitzat i comença un camí de creixement. L'objectiu, ha explicat Andonis Samaràs, és reduir del 42 al 32% l'impost de la renda per a les rendes més altes i rebaixar l'impost de societats del 26 al 15%. També es podria reduir l'impopular impost sobre béns immobles.

Aquestes mesures volen alleujar la pressió sobre les famílies. L'impost sobre el carburant per a calefacció, una altra imposició de la troica, ha estat especialment penosa pels grecs perquè va deixar sense calefacció els darrers hiverns moltes famílies incapaces de fer front a la pujada.

Creixement del PIB

El govern grec també ha anunciat que el país creixerà en el tercer trimestre, un fet que suposa la tercera xifra positiva del PIB trimestral consecutiva. És el primer cop que Grècia registra una pujada de PIB de tants mesos seguits des de la crisi del 2008 que s'ha menjat una quarta part de la riquesa nacional.

Malgrat aquest anunci, les dades econòmiques del país no conviden a l'optimisme: el 25 % de la població activa està en atur, els ingressos familiars s'han reduït entorn d'un terç i el deute públic suposa el 177 % del PIB.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut