Madrid

El govern garanteix als sindicats que no acceptarà les condicions de la CEOE

El govern central s'ha compromès amb els sindicats a no acceptar les condicions exigides per la CEOE en la negociació del diàleg social, segons han assegurat fonts sindicals. Després de la reunió bipartida entre representants del govern i de CCOO i UGT, l'executiu ha manifestat la seva intenció de negociar unes mesures que no diferiran gaire de les propostes que s'inclouen en el document que va enviar als agents socials al mes de juny. Entre aquestes mesures es preveu dedicar durant 6 mesos 420 euros al mes per als aturats que han perdut la seva prestació per atur o la rebaixa de mig punt en les cotitzacions empresarials. El setmanari "The Economist" creu que Zapatero fa això per por d'una vaga general.

Actualitzat
Davant d'aquestes propostes, la patronal demana, entre altres qüestions, una reducció en les cotitzacions de 5 punts o el que anomena "Contracte del segle XXI", que preveu abaratir l'acomiadament amb una indemnització de 20 dies per any treballat. Segons les mateixes fonts, dijous passat, 2 de juliol, després que el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, es va reunir amb el líder del PP, Mariano Rajoy, la patronal va presentar "un paper" amb punts nous que no estava previst que es tractessin en aquesta taula de negociació del diàleg social.

La patronal exigeix també una bonificació de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social del 100% (en comptes del 50% actual) en els períodes de suspensió d'ocupació per expedient de regulació d'ocupació (ERO). Així mateix, la CEOE reclama que s'anticipi la separació de les fonts de finançament dels complements de mínims o que sigui la Seguretat Social, i no l'empresari, la que pagui la prestació per baixa laboral entre el quart i el quinzè dia en cas d'incapacitat temporal, de tal manera que l'empresa només pagaria del primer al quart dia de baixa. La CEOE també planteja "tractar la representativitat dels autònoms" i millorar les garanties de l'ICO en la línies de crèdit.

Reunió a La Moncloa

Per encarrilar el diàleg social, aquesta tarda es reuneixen a La Moncloa el secretari general tècnic del Ministeri de Treball, Esteban Rodríguez Vera, i per part dels sindicats, els secretaris d'Acció Sindical de CCOO i UGT, Ramón Górriz i Toni Ferrer, respectivament. Per la CEOE hi assistiran el director de Relacions Laborals, José de la Cavada, i el director d'Economia de la patronal, Enrique de la Lama. Al final de la reunió, el govern voldria que es fes públic un "comunicat conjunt".

"The Economist" creu que Zapatero té por d'una vaga general

Zapatero "no s'enfrontarà als sindicats" i no cedirà davant les demandes de la CEOE, per evitar, entre altres coses, que convoquin una vaga general. Aquesta és una de les raons per les quals "regna la inèrcia" en la política del govern espanyol contra l'atur, malgrat les peticions recents d'una reforma laboral, segons afirma "The Economist" en un article en què critica durament la gestió de Zapatero.

"Zapatero sembla obstinat a solucionar els problemes [dels aturats] a cop de talonari, i porta el dèficit pressupostari al 12% del PIB", quan "la recuperació depèn de tornar a introduir aquests treballadors al mercat laboral", apunta la publicació. Mentre tot segueix igual, "The Economist" exposa la seva visió del mercat laboral espanyol: "El doble mercat laboral divideix els treballadors en un grup privilegiat i protegit de la realitat de la recessió (indefinits) i un segon de menys privilegiat amb contractes temporals, a l'atur o amb ocupacions il·legals".

"Les empreses no inverteixen en formació per als treballadors temporals i es resisteixen a signar contractes indefinits. Al primer senyal de crisi, sacrifiquen els llocs de treball temporals", afegeix. Davant aquest panorama, l'article considera que "un mercat laboral dividit proporciona flexibilitat, però a costa d'una 'subclase' de treballadors temporals". "La majoria de socialistes qualificarien això d'injust, però sembla que Zapatero té la intenció que la situació continuï així", conclou.
Anar al contingut