París

El govern francès insta al Parlament a allargar tres mesos l'estat d'emergència

Més d'una tercera part dels morts a l'atemptat de Niça eren musulmans, segons publica el diari francès "La Croix"

RedaccióActualitzat

Tal com ja va avançar el president francès, François Hollande, arran de l'atemptat de Niça, el govern francès ha plantejat al Parlament allargar l'estat d'emergència durant tres mesos més. L'executiu demana mantenir les mesures excepcionals després de les crítiques de l'oposició de dretes i d'una part de la ciutadania de no haver fet prou per prevenir l'atac.

Aquest dilluns, durant el minut de silenci a Niça en honor de les víctimes de l'atemptat, el primer ministre, Manuel Valls, va ser escridassat. El debat i la votació al Parlament sobre l'estat d'emergència es faran aquesta tarda. Aquesta mesura va entrar en vigor per primera vegada al novembre, després dels atemptats a París. Havia de durar fins al 26 de juliol, per garantir la seguretat durant l'Eurocopa i el Tour de França.

30 musulmans entre els 84 morts a Niça

Estat Islàmic va matar 30 musulmans en l'atemptat d'aquest dijous a Niça, més d'una tercera part dels morts en l'atac, que en total van ser 84. Ho publica el diari francès "La Croix", de tendència catòlica. El camió conduït per Mohamed Lahouaiej Bouhlel va causar la mort de vint tunisians, la majoria d'ells del mateix barri de la ciutat, la Madeleine, segons l'imam. És a dir, que dos de cada tres dels musulmans que van perdre la vida en l'atac tenien la mateixa nacionalitat que l'autor de la massacre. Estat Islàmic es limita a dir que es tracta de "danys col·laterals".

 

 

La xifra de víctimes mortals podria augmentar perquè 19 de les 70 persones que continuen hospitalitzades es troben en estat crític. El ministre de Justícia, Jean-Jacques Urvoas, ha dit aquest dimarts que s'han identificat totes les víctimes de l'atemptat. Urvoas ha explicat que "la investigació progressa cada minut que passa". Un dels punts que s'intenta aclarir és com l'autor de la matança va aconseguir la pistola amb la qual va disparar a la policia abans de ser abatut pels agents. La investigació de l'atemptat conclou que l'autor de l'atac de dijous al passeig dels Anglesos es va radicalitzar molt ràpidament, però de moment no troba vincles clars amb Daesh.

Mentrestant, França continua bombardejant Síria i l'Iraq. El ministre de Defensa, Jean-Yves Le Drian, ha anunciat aquest matí que els caces francesos van atacar la nit passada posicions d'Estat Islàmic prop de la ciutat iraquiana de Mossul. Le Drian ha subratllat que els bombardejos es fan "tots els dies."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut