Pla escorç de la consellera Neus Munté fent la primera prova de videoconferència amb criptografia quàntica amb el secretari Joaquim Nin. Imatge del …
Pla escorç de la consellera Neus Munté fent la primera prova de videoconferència amb criptografia quàntica amb el secretari Joaquim Nin. Imatge del 6 de juliol de 2017 (horitzontal)

El Govern fa una crida a "liderar" la revolució de la tecnologia quàntica des de Catalunya

ACN L'Hospitalet de Llobregat.-El Govern ha realitzat aquest dijous la primera prova a Catalunya d'una videoconferència amb criptografia quàntica, que garanteix la màxima seguretat davant un possible atac o intrusisme. La consellera de Presidència, Neus Munté, i el secretari general del Departament, Joaquim Nin, han mantingut una connexió entre la seu de la Secretaria de Telecomunicacions i el Palau de la Generalitat sota l'atenta mirada d'una quarantena d'investigadors tecnològics. Munté ha defensat que "la millor manera d'anticipar-se al futur és creant el futur" i ha fet una crida per a què Catalunya es posicioni amb totes les seves eines, "moltes d'elles pensades i creades des d'aquí". En aquest sentit, el secretari de Telecomunicacions, Jordi Puigneró, ha assegurat que el país té suficients recursos per "liderar" la revolució de la tecnologia quàntica.

La prova feta aquest dijous, pionera a Europa, s'ha basat en els principis de la mecànica quàntica per garantir la confidencialitat de la informació. Un sistema de generació de claus aleatòries que no són previsibles i un sistema de fotons que detecten qualsevol intromissió permeten evitar l'accés extern a la informació que es transmet. D'aquesta manera, a diferència de la computació clàssica, si hi ha un accés no autoritzat a la informació, automàticament se'n rep un avís. Actualment, aquests sistema l'utilitzen potències mundials com els Estats Units i la Xina, i Catalunya s'ha proposat implementar-lo en un futur proper.Així ho recull el 'Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades', que el Govern va aprovar al març, amb un pressupost de 10 milions d'euros, i 10 milions més que confia aconseguir de fons europeus FEDER per desenvolupar diversos projectes. Tot i que el desplegament de la criptografia quàntica és encara molt incipient i depèn de les partides pressupostàries que el govern pugui destinar-hi, el secretari de Telecomunicacions, Jordi Puigneró, ha subratllat la importància que Catalunya hagi fet la primera videoconferència amb aquest sistema, assegurant que "aquells estats i països que han decidit apostar per fer revolucions i liderar-les han tingut els seus beneficis a posteriori"."La revolució digital i la revolució que s'està entreveient amb la tecnologia quàntica és una oportunitat que com a país no podem desaprofitar", ha afegit. En aquesta línia, la consellera de Presidència, Neus Munté, ha recordat que el proper Ple del Parlament té previst aprovar la Llei de Ciberseguretat, amb la qual es volen protegir les comunicacions de l'administració i del benestar de les persones. Munté ha insistit que cal "anticipar-se" a les innovacions que depara el futur i ha assegurat que Catalunya disposa d'eines "pensades i creades" des del propi país.Durant la breu videoconferència que han establert Neus Munté i Joaquim Nin abans de la jornada professional d'informació i divulgació de la tecnologia quàntica, el secretari general de Presidència ha remarcat que aquests sistemes han de servir per "blindar el progrés de Catalunya", amb l'objectiu de treballar en sintonia a les grans potències europees, defugint de les "bombolles" econòmiques d'èpoques anteriors. "Volem explicar que com capaços de posar la llavor per crear indústria entorn la ciberseguretat", ha reblat Nin.

Anar al contingut