Brussel·les

El govern presenta a la UE la proposta de referèndum: "Europa ha de ser part de la solució"

En una conferència a l'Eurocambra, Puigdemont, Junqueras i Romeva apel·len al sentit democràtic de la UE i defensen la proposta de convocar un referèndum independentista vinculant aquest any

RedaccióActualitzat

Els tres pesos pesants de la Generalitat han presentat a Brussel·les la proposta de referèndum sobre la independència i ho han fet apel·lant al sentit democràtic de la UE. "Europa ha de ser part de la solució", ha afirmat el president de la Generalitat en una conferència conjunta amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i del conseller d'Exteriors, Raül Romeva. Tots tres han anat al Parlament Europeu per explicar, en català, castellà, anglès i francès, la proposta de referèndum del govern. La sala, amb aforament de 350 persones, s'ha omplert. Entre els assistents hi havia una quarantena d'eurodiputats.

L'acte, que ha començat quan passaven pocs minuts de les set i s'ha allargat poc més d'una hora, ha agafat encara més importància després de l'intent de boicot del Partit Popular, que ha enviat una carta als parlamentaris del seu grup, firmada pel portaveu a Brussel·les, Esteban González Pons, en què se'ls demana que no hi assisteixin. El govern ja ha qualificat la reacció de ridícula.

Puigdemont: "Europa no pot mirar cap a una altra banda. Ha de ser part de la solució."

El president de la Generalitat ha afirmat, a l'inici del seu discurs, que Catalunya votarà sobre el seu futur en un referèndum vinculant "com a màxim al setembre del 2017". El president ha argumentat que "un 80% dels catalans són favorables a la celebració d'un referèndum", una petició que el Parlament espanyol "va despatxar en unes hores" i "ni tan sols es va dignar a estudiar". Per això ha demanat a Brussel·les que no miri cap a una altra banda:

"El que està en joc no és la independència sinó la democràcia, i ja no afecta els que som partidaris d'un estat propi, sinó a tots els que creiem en la llibertat. És un problema europeu. I Europa no pot permetre's mirar cap a una altra banda. Europa ha de ser part de la solució."

Carles Puigdemont ha advertit que el referèndum es durà a terme tant si es pacta com si no.

"Catalunya celebrarà un referèndum vinculant sobre la independència. Si és pactat, molt millor, així ho preferim. Si no pot ser, manifestem que l'organitzarem igualment. No pot ser que la intransigència sigui la que s'imposi."

El cap del govern s'ha remès a la sentència de l'Estatut i ha acusat el PP d'"instrumentalitzar" el Tribunal Constitucional, que ha qualificat com "un actor que juga descaradament a favor d'una de les parts."

 

Junqueras: "Volem votar i construir una Europa i una comunitat internacional millors"

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha fixat en l'economia. Ha recordat qüestions com el fracassat projecte Castor, el rescat de les autopistes de peatge o les línies d'AVE sense passatgers i ha argumentat que la independència ha de servir per fer polítiques més justes i eficients:

"Necessitem instruments per garantir una política més justa. El que volem és votar i decidir amb els nostres vots quin és el nostre futur i contribuir amb la nostra responsabilitat a construir una Europa i una comunitat internacional molt millors"

El número 2 del govern ha assegurat que Espanya és "el país que més fallides ha protagonitzat al llarg de la història de la humanitat":

"Aquestes ineficiències econòmiques comporten alts nivells d'injustícia social, de protecció dels interessos d'uns pocs en contra de les necessitats de la majoria. Ho veiem cada dia que el govern espanyol es reserva per a ell la major part de la recaptació fiscal i la major part del sostre de dèficit que Europa li concedeix."

 

Romeva: "Europa no pot tancar els ulls, s'hi juga la credibilitat"

En el seu torn, el conseller d'Exterior ha subratllat que el pla de la Generalitat passa per "urnes, votacions, democràcia". Raül Romeva ha reclamat que Europa estigui a l'altura de la democràcia i recordi la vocació europea de Catalunya:

"Catalunya ha sigut sempre europea i europeista, i sempre ho serà. Avui Europa no pot tancar els ulls a aquestes realitat, s'hi juga la seva credibilitat. Per això Europa se la juga també a Catalunya, perquè Europa haurà de decidir i no pot fallar a la democràcia."

El conseller ha destacat que els catalans sempre han "estimat" la idea d'Europa, ha recordat les mobilitzacions pacífiques i multitudinàries dels últims anys i ha remarcat que el govern ha anat a Europa a presentar els seus arguments en primera persona:

"No hem vingut aquí per exigir ni reclamar. Hem vingut a explicar-nos, a presentar els nostres arguments. I a fer-ho sense intermediaris, sense distorsions."  

Romeva ha defensat que el futur d'Europa "s'ha de construir sobre la participació dels ciutadans".

Sense ambaixadors

Els organitzadors de l'acte, els eurodiputats catalans Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé hi han convidat parlamentaris, però també periodistes dels principals mitjans europeus i els ambaixadors permanents davant de la Unió Europea. Els ambaixadors no hi han anat perquè a la mateixa hora el president del Parlament europeu, el conservador Antonio Tajani, els havia convocat a una reunió.

Ramon Tremosa ha criticat que el PP hagi fet una crida a "boicotejar" la conferència i ha definit de contraprogramació l'acte de Tajani: "És un senyal que la conferència preocupa les més altes instàncies per l'impacte que pot tenir en l'Europa política". Però el portaveu de l'Eurocambra ha assegurat que és la recepció anual al cos diplomàtic i que les invitacions es van enviar al desembre.

González Pons insisteix a criticar la conferència

Des del PP, González Pons ha tornat a carregar al matí contra l'acte de l'executiu català afirmant que es tracta d'una "gran operació de propaganda" que considera que "cal desemmascarar" tant com es pugui. González Pons ha dit a Onda Cero que serà "un míting de Juntos por el Sí" i s'ha preguntat com un acte així el pot pagar la Generalitat.

L'eurodiputat conservador va dir dilluns que l'acte del govern català a la capital belga no és un acte oficial, sinó una mena de reunió en una cafeteria on no assistirà ningú important de Brussel·les.

El portaveu dels populars espanyols a Brussel·les va enviar una carta als seus companys del PP Europeu en què els va recomanar que no hi assistissin. "La teva presència podria crear una falsa impressió que el Parlament Europeu dona suport a la crida de fer un referèndum il·legal", afirmava l'eurodiputat del PP, que va alertat en la carta que l'assistència a la conferència "podria ser utilitzada per donar la impressió que el grup del Partit Popular dona suport a aquest acte il·legal contra la Constitució."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut