Madrid

El govern espanyol vol treure la viudetat del sistema de pensions i pagar-la a través dels pressupostos

La reforma de les pensions serà un dels grans reptes del nou curs polític ara que es preveu que el fons de reserva estarà buit d'aquí a un any

RedaccióActualitzat

A Espanya hi ha 9 milions i mig de persones que cobren una pensió. La immensa majoria són jubilats que han cotitzat, però també hi ha altres tipus de pensions, sobretot les de viudetat, però també les dels orfes o la incapacitat permanent.

L'any passat, es van destinar a Espanya 135 mil milions d'euros al total de pensions, xifra equivalent a la suma de la recaptació anual de l'IRPF i de l'IVA. D'aquests diners, uns 18 mil milions es van destinar a les pensions de viudetat, xifra que gairebé coincideix amb el dèficit anual del sistema de pensions.

Tots aquests diners surten de les cotitzacions dels treballadors afiliats a la Seguretat Social, que freguen els 18 milions.  Per tant, per cada dos cotitzants, s'han d'obtenir recursos per a un pensionista. Aquesta proporció ha suposat que la Seguretat Social entri en números vermells.

La guardiola de les pensions, buidant-se

Per acabar de dibuixar el panorama, en època de Zapatero, amb l'atur en mínims i l'economia en màxims, es va crear una guardiola per pagar les pensions quan vinguessin mal dades i que va arribar a acumular 60 mil milions d'euros. La crisi l'ha deixat en una tercera part i alguns diuen que es buidarà l'any que ve.

De moment, es planteja treure les pensions de viudetat del sistema i que es paguin a través dels pressupostos generals de l'Estat. Els sindicats alerten que la mesura podria significar una retallada. La ministra de Treball ha convocat per a aquesta setmana les primeres reunions del Pacte de Toledo, per parlar-ne amb partits, sindicats i patronal.

La UE demana rebaixar les pensions

El govern espanyol assegura que, si s'arriba als 20 milions de cotitzants, el sistema serà viable, cosa que no comparteixen els sindicats. De tota manera, el ministeri encapçalat per Fátima Báñez voldria que les pensions de viudetat i d'orfandat no es paguin a través de les cotitzacions.

Fa uns dies, des de fonts pròximes a Báñez, es va llançar el suggeriment que les paguessin les comunitats autònomes, una idea que també rebutgen els sindicats, perquè asseguren que comportarà retallar-les. Aquesta és, precisament, la demanda de la Comissió Europea, però a Espanya dues terceres parts dels pensionistes són mileuristes i un 20% cobra al voltant dels 600 euros.

El Pacte de Toledo ho debatrà

Els pròxims mesos, tot això s'haurà de debatre, i es vol fer en el marc del Pacte de Toledo, que fa més de 20 anys que funciona i que és on es debaten les reformes del sistema de pensions. Els sindicats diuen que, si els sous, incloent-hi el salari mínim, fossin més alts, la cosa milloraria, però, és clar, això no agrada als empresaris.

Hi ha una idea que no rebutgen del tot ni polítics, ni sindicats, ni empresaris: crear un impost general per pagar les pensions. De moment, la ministra de Treball ha convocat per a aquesta setmana els anomenats agents socials a les primeres reunions del Pacte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut