Madrid

El govern espanyol vol generar mig milió d'autònoms amb un nou paquet d'ajudes a l'autoocupació

Els parats podran capitalitzar el 100% de la prestació per iniciar un negoci i es permetrà que recuperin la prestació no esgotada al cap de 5 anys

RedaccióActualitzat

El govern espanyol impulsa un nou pla per incentivar l'autoocupació. L'objectiu: animar mig milió de persones a fer-se autònoms fins al 2019.

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha presentat l'avantprojecte de llei per fomentar l'emprenedoria. Báñez vol que en cinc anys hi hagi 3,6 milions d'autònoms, 550.000 més que ara.

La ministra ha explicat que l'avantprojecte de llei tracta d'ordenar tots els incentius a l'autoocupació per donar major transparència i seguretat jurídica a aquest col·lectiu, ampliar incentius que ja estan funcionant, reforçar mecanismes de segona oportunitat i, en particular, protegir els autònoms econòmicament dependents.

Les mesures del pla

- S'universalitza la capitalització: s'obre a tots els autònoms la possibilitat de capitalitzar en un pagament únic fins al 100% de la prestació per desocupació.

- Els autònoms, independentment de la seva edat, podran compatibilitzar el cobrament de la prestació d'atur amb l'inici d'una activitat emprenedora durant un màxim de 9 mesos.

- Els emprenedors podran reprendre el cobrament de la prestació per desocupació fins a cinc anys després d'haver iniciat una activitat per compte propi.

- Els autònoms que s'han acollit a la tarifa de 50 euros per donar-se d'alta a la Seguretat Social poden contractar sense perdre els incentius d'autoocupació.

- Els autònoms dependents (Trade), és a dir, els que tenen un sol client del qual reben el 75% dels seus ingressos, podran contractar una persona en cas de conciliació per baixa maternal, cura de fill menor de 7 anys o persona dependent.

Qui se'n beneficiarà?

Les mesures aprovades pretenen ajudar els autònoms i gent que ha decidit posar un negoci. Molts són majors de 45 anys que en el seu moment es van quedar a l'atur i que no van trobar una altra sortida. A Catalunya, durant el 2013, gairebé el 30% dels negocis van néixer així: per necessitat, com a última sortida.

El govern espanyol preveu que fins a 715.000 persones podrien beneficiar-se d'aquestes mesures. 375.000 persones es podrien acollir a la tarifa plana de 50 euros per a autònoms, i 50.000 persones podrien compatibilitzar el cobrament de la prestació per desocupació amb l'inici d'una nova activitat per compte propi.

A més, 150.000 persones podrien capitalitzar sense límit d'edat la prestació per desocupació i 45.000 més podrien incorporar-se al sistema com a col·laboradors familiars d'autònoms.

També s'hi sumarien 90.000 persones, que podrien reprendre la prestació per atur després de cinc anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut