Sant Joan Despí

El govern espanyol va concedir passaport diplomàtic a Montilla i Carod durant el segon tripartit

A banda de Montilla i Carod, l'aleshores viceconsellera d'afers exteriors i cooperació de l'executiu, Roser Clavell, també tenia passaport diplomàtic

Actualitzat

Durant l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero a La Moncloa, el govern espanyol va concedir passaport diplomàtic a l'aleshores president de la Generalitat, José Montilla, i al vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira. En el programa "Divendres" d'aquest dimecres, Carod ha recordat que el segon govern d'esquerres, presidit per Montilla, va crear el desembre del 2006 el Comissionat d'Afers Exteriors, el titular del qual tenia el rang de viceconseller.

El govern català va demanar al ministeri d'Afers Estrangers espanyol, aleshores encapçalat per Miguel Ángel Moratinos, el passaport diplomàtic i se'ls va concedir. A part de Montilla i Carod, l'aleshores viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació de l'executiu, Roser Clavell, també tenia passaport diplomàtic.

L'endemà que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit el recurs contra la conselleria d'Afers Exteriors, Carod ha explicat que el fet de tenir passaport diplomàtic "no és res excepcional" i que al Quebec i a Flandes passa una cosa que fins i tot va més enllà:

"Els representants institucionals del govern del Quebec i del govern de Flandes a l'exterior tenien passaport diplomàtic del Canadà i de Bèlgica. El que nosaltres no vam poder fer és aconseguir que també els delegats de la Generalitat a l'exterior tinguessin aquest passaport"

L'exvicepresident de la Generalitat ha considerat "una excusa" que el govern espanyol justifiqui el recurs perquè el departament d'Exteriors ara és una conselleria en comptes d'un comissionat com aleshores. "D'acord amb el que diu l'Estatut hi pot haver perfectament una conselleria d'Exteriors", ha insistit.

Carod també ha recordat que, quan la Generalitat va obrir una delegació a Nova York, a la Gran Poma ja hi havia una delegació del govern de Múrcia.

"És el més normal del món: si els ajuntaments, les universitats, les diputacions, els clubs de futbol,... estableixen relacions institucionals, el govern d'una nacionalitat autònoma -segons la Constitució- no pot fer allò que pot fer un club de futbol?"

En el programa de TV3, Carod-Rovira ha recordat que, amb tota normalitat, "quan es va acabar el càrrec, el passaport es va tornar".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut